Sud odlučio: Nizozemska odgovorna za smrt troje Bošnjaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici

Država Nizozemska je odgovorna za smrt troje Bošnjaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine, odlučio je u utorak nizozemski Apelacijski sud, koji je također naredio da Nizozemska rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu.

Sud je danas odlučivao o žalbi koju su uputili Hasan Nuhanović, prevoditelj Ujedinjenih naroda, koji je u genocidu izgubio oca, majku i mlađeg brata, te obitelj Rize Mustafića koji je bio zaposlen kod nizozemskog bataljuna zaštitnih trupa Ujedinjenih naroda (United Nations Protection Force – UNPROFOR).

Preživjele žrtve srebreničkog genocida uložile na presudu Okružnog suda koja glasi da Nizozemska nije povrijedila obvezu da zaštiti njihove bližnje time što ih je predala snagama vojske bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Okružni sud tvrdio je da su nizozemki vojnici djelovali pod zapovjedništvom Ujedinjenih naroda, te da stoga nema odgovornosti nizozemske vlade.

Današnja presuda govori suprotno, i po njoj je država Nizozemska odgovorna za smrt troje Bošnjaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Sud je naredio da Nizozemska rodbini srebreničkih žrtava plati novčanu odštetu.

“Sud je donio odluku da je država Nizozemska odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je nizozemski kontingent mirovnih snaga UN predao”, stoji u priopćenju Suda.

Nuhanovićeva odvjetnica Liesbeth Zegveld rekla je da je veoma zadovoljna presudom i da je sud pokazao hrabrost proglasivši državu Nizozemsku odgovornom za smrt troje Bošnjaka.

“Pravno, imali smo veoma jake argumente, ali ovo je bilo i politički osjetljivo pitanje”, rekla je ona.

Odvjetnici koji su zastupali obitelji žrtava tvrdili su da je nizozemska vlada odgovorna za neuspjeh nizozemskih snaga koje su djelovale pod mandatom UN-a i bili odgovorni za sudbinu izbjeglica kojima je ponuđena zaštita u bazi UN-a u Potočarima, kada je tzv.”zaštićena zona” UN-a pala u ruke vojsci bosanskih Srba, pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Vojnicima nizozemskih “plavih kaciga” stavlja se na teret da su skrštenih ruku promatrali kada su žene i mlade djevojke odvođene i silovane, a muškarci i mladići selektirani i kasnije masovno poubijani.

Odvjetnica tužitelja i ekspert međunarodnog humanitarnog prava Liesbeth Zegveld tvrdi da su nizozemska vlada i zapovjedništvo nizozemskog bataljuna u sastavu Unprofora  vjerojatno bili svjesni sudbine civila kada su ih predavali Mladiću, ali su se u prvom redu brinuli za sigurnost svojih vojnika a ne civilnog pučanstva zbog čije zaštite su tamo bile stacionirane.

Navode da dokazi pokazuju da su nizozemske trupe donosile odluke izvan lanca zapovijedanja Ujedinjenih naroda.

Ova sudska presuda mogla bi biti svojevrstan presedan i prekretnica kada je riječ o nastojanjima obitelji stradalih u srebreničkom genocidu da dokažu odgovornost Nizozemske.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*