Sud u Beogradu: Ispunjeni su uvjeti za izručenje Mladića Haagu

Ispunjeni su uvjeti za izručenje Ratka Mladića Haaškom tribunalu, odlučio je istražni sudac srbijanskog Specijalnog suda za ratne zločine. Rok za podnošenje žalbe je tri dana, a konačnu odluku o izručenju donijet će Ministarstvo pravosuđa.

Uvjeti za izručenje su ispunjeni nakon što je sud utvrdio Mladićev identitet. Utvrđeno je i da je optužnica protiv njega u skladu sa Statutom Haaškog suda da se on tereti za djelo koje je kažnjivo i po srbijanskom zakonu te da se radi o krivičnom djelu iz nadležnosti Haaškog suda, piše B92. Mladić će biti zadržan u pritvoru dok se ne steknu konačni uvjeti za njegovo izručenje Haagu.

Danas u 12:30 nastavljeno je ispitivanje ratnog zločinca Ratka Mladića na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine koje je jučer prekinuto, kako srbijanski mediji pišu, zbog njegove bolesti. Ispitivanje je trajalo do 13: 50. Suci su danas utvrdili da je Mladić sposoban za suđenje, te su mu po proceduri pročitali optužnicu, koju je on odbio.

Mladićev odvjetnik Šaljić rekao je da će se u ponedeljak žaliti na odluku Suda. “Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedjeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o tom našem zahtjevu”, rekao je odvjetnik nakon ispitivanja Mladića, a prenosi RTS.

“Sudac nam je rekao da su liječnici utvrdili da je sposoban pratiti suđenje, ali ja mislim da nije. On priča nepovezano i tražit ćemo nezavisno liječničko mišljenje”, istaknuo je Šaljić.

Ispitivanju su nazočili zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić i Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić. [Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*