Sud u Chicagu prihvatio je tužbu Srba zbog vojne akcije Oluja

Sud u Chicagu prihvatio je tužbu protiv američke tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) koju su tužile srpske organizacije u SAD-U “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor”.

Srbi u Americi tuže MPRI “za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz Krajine”, a u tužbi se navodi da je ova agencija “instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji” te da je “sudjelovala u toj operaciji”. Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika, piše Slobodna Dalmacija.

Sudac Ruben Castillo iz federalnog suda u Chicagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima svOje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podnijeli tužbu žive u Chicagu, MilwaukeeJu, Rockfordu i okolnim mjestima.
Vojna pitanja

“Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podnijeli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljnog uporišta”, smatra predstavnik tužene MPRI koji je 90-ih godina radio u bosanskohercegovačkom uredu ove tvrtke, ali je želio ostati neimenovan jer “nije ovlašten javno nastupati u njezino ime”.

Naime, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 tisuća za svakog od 200 tisuća izbjeglih Srba) tvrdeći kako je MPRI instruirao časnike HV-a za izvođenje Oluje, pa je tako suodgovoran “za etničko čišćenje, palež i ubijanja” na tom području.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*