Sud u Kopru: Stjepan Mesić mora Jošku Jorasu platiti odštetu od 2.000 eura

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića slovenski sud u Kopru pravomoćnom je presudom osudio na plaćanje odštete od 2000 eura Jošku Jorasu jer ga je 2004. godine nazvao nazvao redikulom u funkciji drugih. Informaciju o tome potvrdio Joras za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Joras, koji stanuje u naselju Mlinima u istarskoj općini Buje, u slovenskim se medijima dugo nazivao borcem za granicu jer osporava hrvatski suverenitet u svome selu i tvrdi da je to sporno područje jer još nema međudržavnog ugovora o granici.

STA javlja da je sud u Kopru Mesića osudio zbog povrede dostojanstva, časti i dobrog imena, kako je to Joras i tražio u svojoj privatnoj tužbi kojom je zahtijevao 31.000 eura odštete.

Agencija podsjeća da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Mesić 2004. godine, kad je u godini slovenskih parlamentarnih izbora Joras na granici izazvao incident zatvaranjem prijelaza gredom, rekao da je nedopustivo da netko zatvara ceste i seli dio teritorija jedne države u drugu.

U izvještaju slovenske agencije dalje stoji da joj je savjetnik u Mesićevu uredu Tomislav Jakić potvrdio kako je Mesić upoznat s presudom i da će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Usto on osporava nadležnost slovenskog suda za taj slučaj jer je hrvatski državljanin i jer je sporne izjave dao u Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*