Sud u Londonu odbio zahtjev Srbije za izručenje Ganića

Sud u Londonu odbio je u utorak zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića. Odluka suda u Londonu objavljena je dva tjedna nakon okončanja glavnog pretresa i skoro punih pet mjeseci od kada je britanska policija na zahtjev Beograda zadržala Ganića na londonskom aerodromu Heathrow.

“On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i doktor Ganić je na putu za Sarajevo”, rekao je Damir Arnaut, član pravnog tima Ganićeve obrane, za Justice Report.

Ganić je uhićen u Londonu 1. ožujka ove godine na osnovi tjeralice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu u Beogradu bilo suđeno za navodni ratni zločin.

Naime, Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za sudjelovanje u napadu na kolonu tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Protiveći se izručenju, Ganićeva obrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motiviran.

Ganić je desetak dana nakon uhićenja pušten iz pritvora uz kauciju i od tada je bio u kućnom pritvoru.

Zamjenik tužitelja Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će to tužiteljstvo uložiti žalbu na ovu odluku, javila je Beta. Poštujemo svaku odluku engleskog suda, ali postoji pravo žalbe višem sudu i mi ćemo to pravo iskoristiti, rekao je Vekarić.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*