Sud u Sjevernoj Karolini Anesa Subašića proglasio je krivim za terorizam

Naturalizirani državljanin SAD rođen u BiH Anes Subašić, sedmi član jedne skupine iz Sjeverne Karoline čiji su članovi osuđeni zbog terorističkih aktivnosti, proglašen je krivim za terorizam, javio je CNN.

Sud u saveznoj državi Sjeverna Karolina proglasio je 35-godišnjeg Subašića u četvrtak krivim za terorizam, uključujući planiranje ubojstva, otmice i nanošenja tjelesnih ozljeda. Također je osuđen za zavjeru u svrhu pružanja materijalne pomoći teroristima. Izricanje presude očekuje se u kolovozu, a mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Skupinu, čiji je član bio Subašić, predvodio je Daniel Boyd, koji je u veljači 2011. priznao da je kriv za planiranje ubojstva ljudi izvan zemlje i pružanja materijalne potpore teroristima. Njemu je odgođeno izricanje presude kako bi mogao svjedočiti protiv tri druga člana skupine koji su proglašeni krivima prošle jeseni. Dvojica Boydovih sinova također su priznali krivnju i nalaze se u zatvoru.

Po podacima vlasti, od studenoga 2006. do srpnja 2009. Subašić je s ostalima nastojao prikupiti novac za terorističke aktivnosti, ali i oružje za obuku, kao i ljude za “nasilni džihad”. Teroristička skupina je navodno razmatrala i napad na američku bazu Quantico u Virginiji.

“Subašić je bio član terorističke skupine; a neki od njih (članova) su svoju vlastitu zemlju smatrali neprijateljem”, izjavio je Chris Briese, koji vodi Ured FBI-a u Charlotteu. “Subašić je bio dio zavjere u svrhu počinjenja djela nasilja protiv američkih vojnika i drugih izvan zemlje”, rekao je John Khin, zadužen za istragu.

U odvojenom slučaju prošle jeseni, Subašić je osuđen po dvije točke optužnice za ilegalno pribavljanje državljanstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*