Sud u Trebinju: FBiH mora isplati 100.000 maraka odštete za mučenje u Dretelju

Osnovni sud u Trebinju presudio je da Federacija BiH treba isplati 100.000 maraka odštete Olgi Draško zbog torture i mučenja koje je preživjela u logoru Dretelj kod Čapljine od početka svibnja do kolovoza 1992. godine. To je prva presuda u BiH kojom je naložena isplata odštete logorašima.

“Zadovoljna sam jer pravda konačno izlazi na vidjelo. Nadam se da će i oni koji su nas zlostavljali konačno odgovarati i platiti cijenu za svoja nedjela”, izjavila je Olga Draško za Glas Srpske.

List piše da je njen hod po mukama počeo je 5. svibnja 1992. godine kada su je sa radnog mjesta iz Doma zdravlja u Čapljini pripadnici HVO-a odveli u logor “Dretelj”.

“Odveli su me sa radnog mjesta i u logoru sam ostala do 18. kolovoza 1992. godine. Bila sam prvi zatočenik tog logora u kojem sam brutalno zlostavljana i mučena. Tukli su me čime su stizali, šakama, nogama, palicama, a ispod nokata su mi zabijali igle”, izjavila je Olga Draško.

Ona kaže da je za logor Dretelj znao čak i Međunarodni komitet Crvenog križa: “U srpnju 1992. godine vidjeli smo pred kapijom njihov automobil. Mi smo njih vidjeli, ali oni nas izgleda nisu željeli vidjeti.”

Tužbu radi naknade štete za pretrpljenu duševnu, fizičku i psihičku bol podnio je Savez logoraša Republike Srpske, u ime Udruženja logoraša regije Trebinje, a na ime Olge Draško.

Vukan Kovač, predsjednik Upravnog odbora Saveza logoraša RS-a, potvrdio je da je ovo prva presuda donesena u korist Saveza logoraša RS-a, od ukupno 536, koliko ih je podneseno za isto toliko logora koji su, kako je kazao, postojali za Srbe u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*