Sudac Perković: Nema nikakve zapreke za političko djelovanje Fikreta Abdića

Fikret Abdić, koji se nalazi na uvjetnom otpustu nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnih zločina, nema zapreke za političko djelovanje.

Objavio je to predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković i time odbacio prigovor Udruženja logoraša Velike Kladuše, koje tvrdi da se Abdić ne bi smio politički aktivirato.

Udruženje logoraša smatra da svojim dolaskom i promoviranjem svojih političkih stavova u Velikoj Kladuši ponovno stvara raskol među građanima.

Tvrde da Abdić pod krinkom posjeta rodbini u Velikoj Kladuši redovno drži predizborne skupove, a da to, budući da je pod uvjetnom kaznom za ratni zločin, nema pravo. Zbog toga su od karlovačkog Županijskog suda zatražili i dobili presliku Rješenja o uvjetnom otpustu.

Na pitanje krši li Abdić uvjete uvjetnog puštanja na slobodu ako politički djeluje ili putuje u Veliku Kladušu, Perković je Hini odgovorio: “U Rješenju o uvjetnom otpustu jasno piše da uvjetno otpušten zatvorenik mora od suca izvršenja kazne zatražiti i dobiti svako eventualno mijenjanje prebivališta ili boravišta. To znači da Fikret Abdić nema zapreke za političko i bilo koje drugo zakonito djelovanje”.

I sudac Ante Ujević smatra načelno da je osoba čiji je jedini uvjet za uvjetnu slobodu javljanje promjena boravišta i prebivališta slobodna osoba.

“To znači da može putovati, politički djelovati, jer nije u kućnom zatvoru, nego na uvjetnoj slobodi”, rekao je Ujević za Hinu.

Fikret Abdić na Županijskom sudu u Karlovcu je 2002. osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u velikokladuškom kraju 1993. i 1994. godine, što je Vrhovni sud 2004. potvrdio, no na žalbu u trećem stupnju kazna je pravomoćno 2005. na Vrhovnom sudu preinačena na 15 godina.

U ožujku je pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio dvije trećine presuđene kazne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*