Süddeutsche Zeitung: Hrvatska nije spremna za EU, ali nitko nema snage to reći

Suddeutsche-ZeitungIako predstavnici svih političkih stranaka u njemačkom parlamentu, kao i većina njemačkih medija prenosi pozitivne poruke iz izvješća Komisije o Hrvatskoj te svi očekuju glatku ratifikaciju pristupnog ugovora, Süddeutsche Zeitung ipak daje i kritičan komentar u kojem tvrdi da Komisija prešućuje nespremnost Hrvatske.

Zanimljivo, taj dnevni list o Hrvatskoj kao 28. članici EU izvještava iz – Beograda, javlja Večernji list.

Uz izvještaj naslova “Nummer 28” (Broj 28), Florian Hassel napisao je i komentar u kojem tvrdi da Komisija u izvješću o monitoringu prešućuje neugodne činjenice o Hrvatskoj koja, po Hasselovu mišljenju, nije spremna ni politički ni gospodarski za ulazak u Uniju.

Autor navodi da u Hrvatskoj vlada klijentelizam sličan onome u Grčkoj, s korupcijom koja je i dalje prisutna, s pravosuđem koje ne funkcionira dovoljno dobro, i s gospodarstvom koje je “nepripremljeno i nazadno”.

U privatnim razgovorima neki njemački zastupnici žale se da je ulazak Hrvatske u EU preuranjen, piše u svome komentaru balkanski dopisnik Süddeutsche Zeitunga, ali “politički, nemaju snagu reći ‘ne’”. Zbog toga ni on, unatoč prilično crnoj slici Hrvatske koju prezentira kroz svoj komentar, ne očekuje da će Bundestag zaustaviti ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*