Süddeutsche Zeitung: Preuranjen poziv Srbiji

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je ostvrt na izvješće Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana u procesu europskih integracija. Dio toga teksta prenio je Deutsche Welle:

Uz poštovanje prema svim političkim napretcima, koji su postignuti u Srbiji, ta zemlja nije zaslužila da dobije status kandidata za pristup Europskoj uniji.

Jedna država koja se nalazi u teritorijalnom sporu sa nekom drugom i koja se sama ne trudi dovoljno da taj konflikt riješi, trebala bi još čekati pred vratima Europske unije.

Komisija je zbog toga trebala Srbiji jasno staviti do znanja da će status kandidata o pristupu Europskoj uniji dobiti tek onda kada kosovski konflikt na miran način bude definitivno riješen kao i to da se, s tim u vezi, od Srbije očekuje da ona sa svoje strane u tom pravcu da značajan doprinos.

Srbija je više upućena na Europsku uniju, nego Europska unija na Srbiju. Jer, Beograd nema stvarne alternative u kojem pravcu bi se trebao orjentirarati.

Naime, pogled na geografsku kartu i privredne interese Srbije pokazuje da su njene prijetnje da bi se još više mogla približiti Rusiji ili zapasti u odnose koji su u toj zemlji vladali prije procesa demokratizacije zapravo prazne. Srbija ima pravo od Europske unije traži pošten, ali ne i privilegirani odnos.

A Europska unija ima obavezu i to ne samo prema sebi samoj, već i prema Bosni i Hercegovini, koja kao nijedna druga zemlja na Balkanu nije toliko dugo nakon rata patila od srpske agresije i koja je zbog toga tako daleko od kandidature za pristup Europskoj uniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*