Süddeutsche Zeitung: “Slovenija je na rubu ponora”

janez-jansa“Slovenija je na rubu ponora” poručuje njemački Süddeutsche Zeitung, osvrćući se na produbljenje političke krize u ovoj članici eurozone.

Njenački list, čije pisanje prenosi Deutsche Welle, pojašnjava da je do produbljenja krize došlo u petak navečer ostavkom ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca i ministra zdravlja Tomaza Gantara.

“Oni su time povukli konzekvence iz optužbi o korupciji protiv šefa vlade Janeza Janše. Prije toga su i resorni šefovi za financije i pravosuđe, kao i predsjednik parlamenta dali ostavke na funkcije iz istog razloga”, piše Süddeutsche Zeitung.

List podsjeća da se radi o optužbama za 210.000 eura na Janšinom bankovnom računu, za kojih se ne zna odakle su došle na premijerov račun. No, napominje Süddeutsche Zeitung, “iako u parlamentu nema većinu, Janša ne želi dati ostavku”.

Austrijski Standard piše da bi Janša sada ipak mogao otići s funkcije premijera. “Nakon svađe, koja traje već tjednima, u petak se u parlamentu pronašla većina, koja želi smijeniti nacionalno-konzervativnog političara Janšu”, prenosi Der Standard.

List se ujedno osvrće i na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Slovenija, navodeći da se, prema prijašnjim Janšinim izjavama, ta zemlja čak nalazi pred bankrotom. “Proteklih mjeseci su stalno kružile glasine da će Slovenija morati potražiti zaštitu pod kišobranom za spas eura”, poručuje Der Standard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*