Suđenje Ratku Mladiću: Prvi svjedok Elvedin Pašić preživio je pogubljenje oko 200 ljudi

Na suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, obrana je danas zatražila prekid suđenja u trajanju od šest mjeseci.

Zahtjev je predan jutros, nekoliko sati prije početka dokaznog postupka tužiteljstva, zakazanog za 13.00 sati.

Suđenje Mladiću suci su na zahtjev obrane već prekinuli 17. svibnja, dan nakon njegova početka i nakon uvodne riječi tužiteljstva. Obrana je ocijenila da nema dovoljno vremena za pripremu i upozorila je na nepravilnosti u objavljivanju dokaza kojima raspolaže ured tužitelja, koji se nije protivio odgodi.

Suci su zatim odlučili da će se suđenje nastaviti 25. lipnja ispitivanjem prvog svjedoka tužiteljstva, koje je isprva bilo planirano za 29. svibnja, ali je obrana 31. svibnja opet zatražila šestomjesečnu odgodu, nakon čega je ICTY ponovo prekinuo suđenje, sada do 9. srpnja.

Danas je predviđeno svjedočenja Elvedina Pašića koji je, kao 14-godišnjak, u studenom 1992. preživio pogubljenje oko 200 Hrvata i Bošnja u selu Grabovica, u općini Kotor Varoš.

Nakon Pašalića trebao bi svjedočiti David Harland, koji je bio časnik za civilne poslove i politički savjetnik UNPROFOR-a od lipnja 1993. do kraja Daytonskog sporazuma i kraja rata u BiH. On bi trebao svjedočiti o uvjetima u Sarajevu od 1993. do 1995. te odnosima između Mladića i Radovana Karadžića.

General Richard Danat, bivši zapovjednik britanskih oružanih snaga u BiH svjedočit će o pitanjima vojnog zapovijedanja i nadzora. Predviđeno je i svjedočenje zaštićenog svjedoka koji je preživio pogubljenja na vojnoj farmi u Branjevu, a potom i pripadnika Vojne promatračke misije UN Josepha Kingorija, koji je bio u Srebrenici od ožujka do srpnja 1995.

Tužiteljstvo će pozvati na svjedočenje protiv Mladića i medicinsku sestru Liječnika bez granica Christine Schmitz koja je bila u Potočarima u vrijeme pada Srebrenice, a o istoj temi, situaciji u Potočarima, svjedočit će i pripadnik nizozemskog bataljuna Elko Koster koji je tada bio ondje stacioniran. Iznošenje dokaza potrajat će do 20. srpnja kada počinje trotjedna ljetna stanka.

Mladić (70), koji je 26. svibnja 2011. uhićen u Srbiji nakon što je 16 godina izmicao međunarodnom pravosuđu, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni u kojemu je od 1992. do 1995. poginulo 100.000 ljudi, a 2,2 milijuna je raseljeno.

Mladić može dobiti kaznu doživotnog zatvora, a napose će odgovarati za pokolj u Srebrenici u srpnju 1995., kada je pobijeno gotovo 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*