Sudska presuda: Nakon 1. rujna ne smiju biti “dvije škole pod jednim krovom”

Sud u Mostaru presudio je da je postojanje “dvije škole pod jednim krovom“ kršenje Zakona o zabrani diskriminicije a Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko neretvanske županije dobilo je rok do 1. rujna 2012. da ovu praksu i ukine, javlja portal diskriminacija.ba.

Sutkinja Rabija Tanović Općinskog suda u Mostaru utvrdila je da su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina “organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju.“ Ovo je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za etničku segregaciju djece u školama, dodaje spomenuti portal.

Sutkinja Tanović naložila je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ da “…najkasnije do 01.09.2012. ustanoviti jedinstvene integrirane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja sa jedinstvenim nastavnim znanstevnim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku.”

Kako se navodi u presudi, Hercegovačko neretvanskoj županiji se nalaže da “poduzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene s legitimnim i specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu s propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka dalje diskriminacije djece u školama na području Hercegovačko-neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti”.

Presuda je donesena u petak, a tužbu za utvrđivanje diskriminacije podnijelaje udruga “Vaša prava“ iz Sarajeva koji su bili i pravni zastupnici u slučaju.

U Federaciji BiH danas po načelu “dvije škole pod jednim krovom” funkcioniraju 34 školske ustanove, i to u tri županije: Srednjebosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-dobojskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*