Sukob interesa: Ministar Jakovina nije zaboravio, nego svjesno prekršio zakon!

Već nekoliko dana mediji pišu kako hrvatski ministar poljoprivrede Tihoimir Jakovina ni punih godinu dana od preuzimanja dužnosti nije prenio vlasništvo u svojoj tvrtki TJ-PROM na odvjetnički ured, odnosno povjerenika.

To je bio obvezan učiniti, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, u roku od 30 dana od preuzimanja ministarske funkcije.

Premijer Zoran Milanović od izbijanja ove afere uporno tvrdi da se tu ne radi o “sukobu interesa, nego o propustu”. Na sjednici Vlade na ministre je apelirao: “Pozivam sve da jako oprezno provjere kako ne bi bilo propusta. U vašem slučaju dogodio se propust. Nemojte davati povoda onima koji ne vide balvan revoluciju u svom oku, a vide iver kod drugih.”

No, da ipak nije riječ o zaboravu ni o propustu potvrđuje bilješka br. 8 uz financijsko izvješće iz Fine.

Iz nje je vidljivo da je u lipnju 2012. Jakovina potpisao bilješke o kratkotrajnim obvezama tvrtke TJ- PROM kao odgovorna osoba! Tada je već više od pola godine bio ministar. Tvrtka ministra Jakovine ima 150.000 kuna poreznog duga, a dužna je i Hrvatskim vodama gdje je Jakovina predsjednik Upravnog vijeća, objavio je HRT.

Jakovina je priopćio da su sve činjenice i informacije koje je posljednjih dana iznio u javnosti vezano za tvrtku TJ-PROM potpuno točne i vjerodostojne, navodeći da je upravljačka prava nad tom tvrtkom prebacio na odvjetnički ured 9. studenog ove godine, a da je u lipnju potpisao financijsko izvješće koje je sastavio računovođa tvrtke.

“S obzirom na to da tvrtka ima imovinu te nepodmirene obveze, prema zakonu ima obvezu podnijeti financijska izvješća. U lipnju je računovođa tvrtke sastavio uobičajena izvješća koja sam potpisao. Iz njih je jasno da je tvrtka ostvarila prihode jedino od najma poslovnog prostora, a rashodi su bili isključivo režijski troškovi. U međuvremenu, istekao je i taj dugogodišnji ugovor o najmu prostora. Već sam se ispričao zbog svog propusta te sam se obvezao da ću podmiriti dugove tvrtke”, dodaje ministar u priopćenju.

Ministar Jakovina radi na promjeni dosadašnjeg sustava i onemogućava neke prakse koje su dosada bile uobičajene i zboga toga se nalazi na udaru mnogih kojima se to ne sviđa, izjavio je jučer u Bruxellesu premijer Zoran Milanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*