Supruga i sinovi Zorana Milanovića dobivaju policijsku zaštitu

Kad Zoran Milanović u petak postane deseti hrvatski premijer, posebnim mjerama zaštite bit će obuhvaćeni i članovi njegove najuže obitelji – supruga i sinovi. Po prvi put će tako štićene osobe postati i maloljetnici, kao što je slučaj i u drugim zemljama, primjerice u SAD-u gdje službenici sigurnosti paze i na kćeri predsjednika Baracka Obame. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio nam je da će se odredba o štićenim osobama prve kategorije koja, između ostaloga, uključuje i predsjednika Vlade i članove njegove najuže obitelji, u praksi primijeniti u potpunosti, ne želeći pritom specificirati hoće li odredba uključiti i njegovu djecu od 7 i 14 godina.

»Cijeli postupak, sigurnosna procjena i sama izvedba postupka štićenja tajni su dokumenti o kojima ne mogu govoriti«, istaknuo je Borovec i nadodao da nitko neće biti pod posebnom prismotrom ni prosudbom, te da nitko, ako drukčije ne pokažu sigurnosne procjene, neće biti isključen iz svakodnevnog doticaja s štićenim osobama.

»Neće biti posebne prismotre i isključenja drugih osoba, jer taj mi scenario više izgleda kao neki triler ili znanstvena fantastika, za čim uistinu nema potrebe«, istaknuo je Borovec. Na pitanje razlikuju li se mjere zaštite prema maloljetnicima, Borovec je odgovorio potvrdno, jer se, kako je rekao i stil života maloljetnika razlikuje od stila života odraslih osoba.

»Štićenim osobama smatraju se i članovi najuže obitelji štićenih osoba I. kategorije ukoliko se za njihovo štićenje ukaže potreba, temeljem sigurnosne prosudbe nadležne sigurnosne službe, o čemu odluku donosi Savjet za koordinaciju sigurnosnih službi«, navodi se u članku 7. Uredbe o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*