Svađa nekadašnjih partnera: SDP optužuje SDA da želi bošnjačku državicu

SDP BiH ocijenio je povodom sjednice Glavnog odbora SDA da lider te stranke Sulejman Tihić želi da pretvori BiH u takozvanu “bošnjačku državicu”.

Podsjećajući da je Tihić nakon jučerašnje sjednice Glavnog odbora stranke izjavio da je “odlukom Glavnog odbora SDA pobijedila BiH”, u SDP-u navode da o tome o kakvoj BiH Tihić govori, najbolje pokazuje podatak da u najuže rukovodstvo stranke nije ušao ni jedan nebošnjak, već “sve Bošnjak do Bošnjaka, baš kao što Tihić i zamišlja BiH”.

BiH, o kojoj govori, on očigledno želi pretvoriti u “bošnjačku državicu”, što će po svemu sudeći biti i politički program SDA u narednom periodu, priopćeno je iz SDP-a.

“Zanimljivo je da u najužem oktroiranom rukovodstvu SDA, ne samo da nema nebošnjaka, već nema ni žena. Dakle, BiH je po Tihiću isključivo bošnjačka, ali i muška kada tvrdi da je pobijedila BiH”, ističe se u priopćenju SDP-a.

SDP smatra da je nakon sjednice Glavnog odbora SDA, jedini pobjednik Tihić, te donekle i Bakir Izetbegović koji je dobio poziciju njegovog “malog od kužine”.

U priopćenju se ukazuje da odluka da će se tajnim glasanjem glasati za ili protiv predložene liste za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike te stranke, znači da je Tihić u glasanje o stranačkom rukovodstvu uveo takozvane “zatvorene liste”, jer ne postoji nikakav način da neko tko nije na Tihićevoj listi uđe u rukovodstvo stranke.

“Dok javno kritizira “zatvorene liste” na izborima, u vlastitoj stranci biraju rukovodstvo isključivo putem tih istih zatvorenih listi”, navode iz SDP-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*