Svađa šestorice u Italiji: Priča o raspadu BiH, Karadžiću, Bobanu…

Bh. političari  oštro su se posvađali u talijanskoj Cadenabbiji, gdje su se u organizaciji njemačke Fondacije Konrad Adenauer ovoga vikenda okupili na kolokviju o temi «Je li Ustav BiH kompatibilan s EU».

Gotovo posve otvoreno, lideri stranaka «Platforme» Zlatko Lagumdžija (SDP BiH) i Sulejman Tihić (SDA) optužili su predsjednika Republike Srpske (RS) i prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika, da skupa s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ-a BiH, pokušavaju ostvariti političke ideje Radovana Karadžića i Mate Bobana, odnosno odcijepiti RS od BiH i obnoviti Herceg-Bosnu.

Predsjednici šest najjačih političkih stranaka iz BiH (Zlatko Lagumdžija – SDP, Sulejman Tihić – SDA, Milorad Dodik – SNSD, Mladen Bosić – SDS, Božo Ljubić – HDZ1990 i Dragan Čović – HDZ BiH) jučer su imali izlaganja u sklopu dva panela, u kojima su učestvovali i predstavnici EU.

Sastanak je u nedjelju poslijepodne lider napustio Milorad Dodik, navodno zbog ranije preuzetih obveza. «Ne radi se o nekom demonstrativnom napuštanju razgovora jer je Dodik još prije mjesec dana najavio svoj odlazak u nedjelju zbog drugih obveza», kazala je za Fenu Ivana Marić, iz Fondacije Konrad Adenauer.
Prema izvješću Federalne televizije (FTV), čija je urednička politika bliska SDP-u BiH za neuspjeh sastanka u Italiji kriv je srpsko-hrvatski blok, odnosno Milorad Dodik i Dragan Čović.

– Stavovi su daleko od približavanja i čini se da će sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem svaka priča o formiranju vlasti na ozbiljnoj osnovi biti suvišna. Svakako da se na zauzdavanju secesionističkih ideja i rastakanju BiH mora dodatno i ozbiljno uključiti inertna međunarodna zajednica. Ovo podrazumijeva i još oštriji angažman američke administracije koja neće dopustiti da Dodik i Čović nastave tamo gdje su zaustavljeni Karadžić i Boban, navodi se u komentaru FTV-a. Po ovom izvoru stupanje na scenu dvojca Čović-Dodik odredilo je i tok i kraj sastanka u Cadenabbiji:

– Sve što su po ovdašnjim medijima pričali danima prije, ponovili su u kudikamo oštrijoj i pogubnijoj formi u Italiji, na drugom dijelu panela. Dragan Čović ponovno je zatražio teritorijalno prekrajanje BiH, spomenuo treći entitet, podvukao da je HDZ jednako Hrvati u BiH. I uz to sve uspio izričito staviti do znanja da se njegove riječi i zahtjevi ne smiju ignorirati. To izlaganje poslužilo je kao «šlagvort» Miloradu Dodiku, koji je u svom stilu jasno i glasno zatražio: Ustav BiH, o kojem bi prema prethodno potpisanom sporazumu, odlučivala entitetska zakonodavna tijela, te u okviru tog istog ustava, mehanizam koji bi omogućio mirno otcjepljene RS-a od BiH. A zatim i zasebna mapa puta ka EU-u za RS. Uz to i prekrajanje BiH po konfederalnom principu, pa odvojene, entitetske reprezentacije u sportu koje bi nastupale zasebno na takmičenjima poput Engleske, Škotske, Walesa ili Sjeverne Irske, ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH, ukidanje OHR-a.

Tihić i Lagumdžija također su oštro reagirali:
«Nisam očekivao da će stavovi biti ovako brutalno izneseni. Bio sam primoran reagirati. Otvoreno se počelo govoriti o ekskluzivnom predstavljanju. Čuli smo čvrste stavove, ali čvrste stavove čuli su i oni», rekao je Lagumdžija te dodao da su predstavnici međunarodne zajednice «bili šokirani».

Čelnici dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić ponovili su u Italiji poznate stavove o potrebi da Hrvati u BiH imaju jednaka prava kao i druga dva naroda, podcrtavši kako je neriješeno hrvatsko pitanje razlog zašto nije ustrojena državna vlast. «Poručili smo da hrvatsko pitanje, a što su jasno istaknuli i drugi, traži hitno rješenje», kazao je Božo Ljubić.
No, stranke sa sjedištem u Sarajevu tvrde da HDZ BiH i HDZ 1990 nemaju ekskluzivno pravo zastupanja hrvatskoga naroda.

Milorad Dodik, nakon napuštanja sastanka u Italiji kazao je da se predstavnici Republike Srpske vraćaju svojim poznatim ultimativnim stavovima o formiranju Vijeća ministara BiH, pri čemu Srbi traže da dobiju četiri ministarska mjesta od deset u Vijeću ministara, te da u okviru toga dobiju i poziciju ministra vanjskih poslova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*