Svaki četvrti student u BiH tvrdi da se susreo s korupcijom na fakultetu

Svaki četvrti student u BiH tvrdi da se susreo sa korupcijom, a pola studenata bilo bi voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala u BiH, javlja Radio Slobodna Europa.

Javna je tajna da na mnogim fakultetima postoje cjenici za polaganje pojedinih ispita. No, iako se o korupciji govori više nego ranije, malo je onih koji su spremni o svojim iskustvima govoriti javno, kaže Emir Đikić, predsjedavajući odbora direktora Transparency Internationala u BiH.

“Ljudi prijavljuju slučajeve, ali veoma su rijetki slučajevi da će oni javno istupiti protiv profesora, posebno ako ste na prvoj godini pa vas taj isti profesor čeka na trećoj ili možda na magistarskom, tako da ako ga prijavite na prvoj godini, možete završiti s ukupnim obrazovanjem na tom fakultetu, a po kolegijalnom odnosu vjerojatno i na tom sveučilištu”, navodi Đikić.

Iako studenti najčešće kao oblik korupcije navode potplaćivanje za polaganje ispita, postoji još niz načina korupcije koja se događaa na fakultetima.

Korupcija na sveučilištima u BiH toliko je rasprostranjena da ugrožava i sam Bolonjski proces, kažu u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i kvaliteta BiH.

Nakon što je Transparency International predstavio istraživanje, čak i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon napisao je opsežan komentar u svom blogu u kojem, između ostalog, kaže: “Sveučilišta trebaju odgajati buduće lidere društvenih i ekonomskih reformi i moraju biti kolijevke nove produktivne energije i znanja. Međutim, ugled ovih institucija je izložen riziku. Potplaćivanje da bi se položio ispit i ostali oblici korumpiranog ponašanja samo umanjuju kvalitet obrazovanja i obeshrabruju mlade ljude u njihovom nastojanju da postignu najbolje rezultate tokom studija.”

Moon je u svom blogu naglasio da će biti uz one koji se osmjele da ukažu na korupciju u visokom obrazovanju.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*