Svaki drugi radno sposoban stanovnik Hrvatske je nezaposlen

U Hrvatskoj radi tek svaki drugi radno sposoban stanovnik, sa stopom zaposlenosti od samo 52,4 posto Hrvatska je među najgorima u Europi.

Kako piše Jutarnji list, pozivajući se na analizu Eurostata za 2011. godinu, niže stope zaposlenosti od Hrvatske imaju samo Makedonija i Turska.

U usporedbi sa 2010., stopa zaposlenosti porasla je u 14 zemalja članica EU, a pala u 12 zemalja. Među najvećim gubitnicima je Slovenija s padom od 1,8 postotnih poena. Švicarska je sa stopom zaposlenosti od čak 79,3 posto prestigla sve zemlje Unije.

U svim su zemljama žene manje zastupljene u svijetu rada od muškaraca, a u Hrvatskoj je ta razlika posebno velika. Naime, dok je stopa zaposlenosti muškaraca između 15 i 64 godine 57,9 posto, samo je 47 posto zaposlenih žena u istoj dobnoj skupini radno sposobnih.

1 Comment

 1. Cijenjeni nezaposleni čitaoci,

  Na posljednjoj posijeti mojoj predivnoj Dalmaciji u jednoj trgovini kupio sam tanjur suvenir:

  10 DALMATINSKIH ZAPOVIDI,(evo sadržaja)

  1)Čovik se rodi umoran i živi da se odmori.
  2)Ljubi krevet svoj ka samoga sebe.
  3)Odmaraj se danju,da noču moreš spavat.
  4)Ne radi-rad ubija!
  5)Kad vidiš nekoga da se odmara-pomozi mu!
  6)Ne čini danas ono što moreš sutra!
  7)Radi manje nego moreš,a ono što moreš prebaci na drugoga.
  8)U hladu je spas,od odmaranja niko nije umra.
  9)Rad donosi bolest-ne umri mlad!
  10)Kad poželiš raditi-sidni,pričekaj,vidit češ da če te proči.

  Lični doživljaj:
  Stižem iz Zagreba autobusom na Splitski autobusni kolodvor te hvatam autobus prema Dubrovniku ali izlazim kod Drvenika radi posijete trajektom otoku Hvaru.Dva sata je u noči.Miris levande,borove smole naprosto opaja životom i radom izmorenu dušu čovijeka.Sanjam,sad ču se uvalit u neki kafič u blizini trajekta naručit kremšnitu ili komad torte te crna prava kava ili kapučino,novine,uz laganu muziku te pismu neke dalmatinske klape.Silazim noseči prtljag prema rivi na moje razočaranje sve je zatvoreno.Novci ovoj gospodi netrebaju.Stranci se kisele sjedeči u automobilima ili ubijaju vrijeme čekajuči u mraku na rivi trajekt iz pravca Sučurja koji treba stiči ujutro.Trajekt kasni pola sata radi toga se ni kiosk za prodaju karata za trajekt ne otvara na označeno vrijeme,več kad trajekt zatrubi na polovini polasatnog puta Sučuraj-Drvenik.”To je znak za ustajanje”.Za tu noč jedan otvoren kafič je mogao utržit 150 do 200 eura od turista koji se kisele sjedeči u kolima.Mjesečno tu bi palo 4500 do 6000 eura u sezoni.Hodamo po eurima a neznamo ih pokupit.Jedna mlada dalmatinka u ljepoj narodnoj nošnji mogla je sebi zaradit novac za dio školovanja slijedeče školske sezone.Prevedite ovaj “tanjur suvenir” na strane jezike zaradit čete novac.Ovo je kultura genija,a geniji nikad ne umiru.
  Srdačan,pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*