Sve je spremno za podizanje optužnice protiv Mlaće i Cikotića

Kada nakon božicnih i novogodišnjih blagdana Tužiteljstvo BiH dobije pisanu prvostupanjsku presudu Suda BiH u tzv. bugojanskom slučaju, bit ce ispunjen i posljednji uvjet za podizanje optužnice protiv Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selme Cikotića, zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije BiH.

Troclano vijece Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić, 22. studenoga je izreklo usmenu presudu kojom je Senad Dautović, jedan od zapovjednika obrane Bugojna, načelnik SJB-a Bugojno i član Ratnog predsjedništva Bugojna, osuden na 13 godina zatvora, uz usmeno obrazloženje da je sudjelovao u dva odvojena zločinačka pothvata, zajedno sa drugim članovima Ratnog predsjedništva Bugojna

“Senad Dautović je sudjelovao u dva odvojena zločinačka poduhvata u kojima je sudjelovao veći broj osoba, uključujući Ratno predsjedništvo Općine Bugojno, čiji je predsjednik bio Dževad Mlaćo i u čijem radu su sudjelovali zapovjdnici ratnih jedinica Armije BiH”, receno je pri izricanju presude, podsjeca današnje Oslobodenje.

Opisane su tada dvije operacije. Prva je bila izdvajanje i ubijanje navodnih ekstremista među zarobljenim osobama hrvatske narodnosti. Kao drugi udruženi zločinački poduhvat opisano je prisilno vađenje krvi zatočenicima hrvatske narodnosti.

Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selmo Cikotić, zapovjednik Operativne grupe Zapad Armije BiH, bili su članovi Ratnog predsjedništva Bugojna i, prema tome, sudionici udruženog zločinačkog pothvata, piše Oslobodenje.

Kada u presudi Suda BiH Mlaćo i Cikotić budu imenovani kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, bit će ispunjen i posljednji uvjet za podizanje optužnice protiv ova dva bošnjačka političara. Tužiteljstvo BiH je ranije potvrdilo da su obojica pod istragom za ratne zločine. Obojica su se više puta pojavljivali kao svjedoci na poziv odbrane Enesa Handžića, koju je vodio sarajevski odvjetnik Fahrija Karkin, a Cikotić i na poziv sudskog vijeća.

Suci su jedino njima dodijelile odvjetnike-savjetnike kako ne bi sami sebe optužili za sudjelovanje u ratnim zločinima. Medutim, piše Oslobodenje, odvjetnici u tome, prema uvjerenju javnosti, nisu uspjeli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*