Sve manje ćirilice i u Republici Srpskoj

Glavni uzrok zašto Srbi ne posvećuju dovoljnu pažnju ćirilici je to što su se nesvjesno počeli udaljavati od svog identiteta i identificirati sa drugima, smatra psiholog i sociolog Aleksandar Milić.

“Srpski narod je zapao u krizu identiteta. Do toga je doveo prvo komunizam, a potom posljednji rat i sotonizacija i pravoslavlja i srpskog naroda. Sve to dovelo je Srbe u stadij kada se stide sebe i vrlo često, nesvjesno, ignoriraju i ćirilicu kao izraz vlastitog identiteta”, objašnjava Milić.

On je istaknuo da je jedini način da se ovaj problem uredi zakonima, kao što se uređuje svuda u svijetu.

“Teško je proći nekim od putnih pravaca u Republici Srpskoj, a da vidite oznaku za restorane, prodavnice, sela ili izletišta ispisana ćirilicom. Ovo govori da je srpski narod zapao u krizu identiteta i da ne poštuje svoj jezik, pismo, kulturu, onako kako to poštuju svi europski narodi”, rekao je Milić za Glas Srpske.

Profesor i književni kritičar Duško Pevulja istakao je da ćirilica u Srpskoj jeste u inferiornom položaju u odnosu na latinicu.

Prema njegovim riječima, za to nisu jedino i isključivo mjerilo samo natpisi i nazivi kafića, restorana ili butika te da jača pozicija latinice proizlazi iz toga što globalizacija uzima danak i po inerciji se preuzima to pismo.

On ukazuje da borba za ravnopravniji status ćirilice ne smije biti potkrepljena time da latinica nije srpsko pismo, jer je i nju reformirao Vuk Stefanović Karadžić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*