Sve manje nade za četvrtog alpinistu, potragu otežava olujno nevrijeme

hgss-spasavanje-planina-snijegPrema posljednjim informacijama s terena, potragu za posljednjim od četvero alpinist koje je na Kamešnici zahvatila lavina dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom. Gorski spasitelji i dalje nastavljaju potragu, premda je nade u lijep ishod ove drame sve manje.

Uprkos kiši, snijegu i noći na Kamešnici za alpinistom koji je tijekom dana nestao u lavini, traga oko 60 pripadnika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu su i gorski spasitelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage, objavio je HGSS oko 22 sata.

Četvorica alpinista koji su se u subotu uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti. Ova akcija je pokazala odličnu suradnju gorskih spasitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U akciji sudjeluju članovi iz Hrvatske, te kolege iz Livna i Mostara. Na terenu su i psi tragači.

Alpinisti koji su se našli u lavini su HGSS-ovci iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra. Potraga za četvrtim alpinistom će trajati cijelu noć. Područje koje treba pretražiti je površine 500 sa 500 metara. Vinko Prizmić je večeras rekao za Dnevnik.hr da će se potraga za četvrtim alpinistom nastaviti i preko noći. Rekao je i da je lavina bila vrlo velika.

“Odlomilo se pola brda”, rekao je Prizmić i dodao da se radi o stotinama tisuća kubika snijega, te da je lavina nosila stabla i kamenje. Lavina je krenula na oko 1500 metara nadmorske visine, povukla alpiniste i zaustavila se 700 metara niže. Jedan od alpinista je malo prije 14 sati, odmah nakon nesreće, uspio pozvati kolege u pomoć.

GSS je na Twitteru objavio da su ozlijeđeni alpinisti spušteni u bolnicu. Jedan alpinist helikopterom je prebačen u bolnicu u Splitu, a drugi je u bolnici u Livnu. Imaju višestruke prijelome, no srećom van su životne opasnosti. Treći spašeni alpinist je lakše ozlijeđen i zemaljskim putem se spustio u pratnji spasitelja.

Sniježna lavina zahvatila je alpiniste tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*