Svečano otvoren Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom otvaranja sinoć je u Narodnom pozorištu počeo je 17. Sarajevo Film Festival. Devetodnevna smotra filma u Sarajevu sljedećih dana publici će donijeti 220 filmova iz 44 zemlje svijeta, s naglaskom na regiju, čiji se autori bore za Srce Sarajeva u tri selekcije: igrani, dokumentarni i kratki film, objavili su organizatori.

Svečanom otvorenju festivala prethodilo je već tradicionalno okupljanje na središnjem mjestu Festivala – Festivalskom trgu gdje su uz piće dobrodošlice svim gostima, publici i umjetnicima dobrodošlicu na 17. Sarajevo Film Festival poželjeli Mirsad Purivatra, direktor SFF-a i Davor Daraboš zamjenik predsjednika Uprave HT Eroneta, generalnog pokrovitelja 17. Sarajevo Film Festivala.

Domaćin svečane ceremonije otvaranja 17. Sarajevo Film Festivala bio je mladi bh. glumac Boris Ler.

Na ceremoniji otvaranja dodijeljena su i počasna Srca Sarajeva. Ove godine specijalno priznanje za potporu razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi  dodijeljeno je Emilu Tedeschiju, većinskim vlasniku i predsjedniku uprave Atlantic Grupe koja pruža kontinuiranu potporu projektu Sarajevo grad filma, i redatelju Jafaru Panahiju.

Dugoročno ulaganje u nove nade regionalne kinematografije jedna je od misija Sarajevo Film Festivala.  Emil Tedeschi prepoznao je tu viziju i svojim primjerom pokazao kako društveno odgovorna kompanija može ulagati u budućnost regionalne kinematografije.

Zahvaljujući dugoročnoj podršci Atlantic Grupe mladi filmski stvaraoci u protekle četiri godine dobili su priliku da snime svoje prve kratke igrane filmove u okviru projekta Sarajevo grad filma Prvi Sarajevo Film Festival otvoren je iranskim filmom «Bijeli balon». To je bio prvijenac redatelja Jafara Panahija koji je, od tada, pa do danas, postao jedan od najznačajnijih redatelja i predstavnika Iranskog Novog Vala.

Prošle godine Jafar Panahi je uhićen zbog svog umjetničkog djelovanja, a u prosincu je osuđen na šest godina zatvora te na 20 godina zabrane snimanja filma, pisanja scenarija ili bilo kojeg drugog umjetničkog rada. Cijela filmska javnost je oštro osudila ovaj čin, a Sarajevo Film Festival u znak potpore odlučio je Srce Sarajeva dodijeliti redatelju Panahiju koji je prije deset godina bio njihov gost.

Direkcija SFF-a obavijestila je redatelja Panahija o nagradi, a na ceremoniji otvaranja pročitano je i njegovo pismo zahvale SFF-u na dodijeljenom priznanju:

– Prije 10 godina imao sam tu čast biti gost na vašem festivalu. Posljednjih 6 mjeseci iščekujem konačnu presudu, a ovaj status je gori nego biti u samom zatvoru. Kada je filmskom umjetniku onemogućeno da se bavi filmom, život pod bilo kojim okolnostima jednak je zatvoru. Moja nada je da ću ponovo doći na vaš festival, predstaviti svoj novi film i osobno se zahvaliti svim bosanskohercegovačkim redateljima i filmskim profesionalcima koji nisu oklijevali pružiti svoju potporu u posljednjih 16 mjeseci, poručio je redatelj Panahi.

17. Sarajevo Film Festival otvoren je projekcijom filma «La Havre», Akija Kaurismakija u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu !Hej.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*