Svećenik na skateboradu

Mađarski svećenik Zoltan Lendvai prati učenja talijanskog učitelja i svećenika Svetog Ivana Don Bosca koji je u 19. stoljeću posvetio svoj život poboljšanju uvjeta u kojima žive djeca, te je koristio igru kao dio njihove naobrazbe.

Prema velečasnom Lendvaiju, koji živi i propovijeda u malom mjestu Redicsu na granici Mađarske i Slovenije, skateboardanje dobar je način da približi Isusa mlađima. Prvi skejt imao mu je papinski grb i otad je već podijelio šest dasaka mlađim naraštajima. Njegov film na YouTubeu pod nazivom “Zabavni svećenik vozi skateboard” postao je hit na internetu, a samo u par dana pogledan je 170 tisuća puta.

“Puno sam puta osjetio da je moja ljubav prema vožnji skateboarda način da se približim ljudima, a onda ljude približim Isusu”, objasnio je Landvai. Voziti skateboard naučio je još sa 14 godina, no tek godinama kasnije, dok je služio kao svećenik u gradiću Kormend na sjeverozapadu Mađarske, shvatio je koliki utjecaj na mlade može imati činjenica da se ne libi voziti “skejt” u javnosti.

Nakon što je grupi mladića koji su se motali u okolici crkve pokazao par trikova, tri od njih, koji nikad prije nisu išli u Crkvu, počeli su dolaziti gotovo redovno. Velečasni je stoga svoju vještinu nastavio javno upražnjavati i dalje, a u Redicsu je poznat i po tome što povremeno daruje svoje skejt daske mladim sljedbenicima. [kta/f.p.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*