Švedska će deportirati 1.100 građana Bosne i Hercegovine

Švedske vlasti u Bosnu i Hercegovinu deportirat će oko 1.100 njezinih građana koji su u toj skandinavskoj zemlji na temelju lažnih tvrdnji zatražili azil, rekao je za medije u BiH tajnik ministra sigurnosti BiH Bakir Dautbašić koji je i voditelj Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima.

“Švedska će vratiti svih blizu 1.100 građana koji su otišli nezakonito tražiti azil. Svima njima će biti odbijen zahtjev i bit će deportirani u vrlo kratkom roku”, rekao je Dautbašić.

Vlasti Kraljevine Švedske nedavno su upozorile da je povećan broj građana BiH koji traže azil, no da ne postoji način da ih dobiju.

Dautbašić je dodao da je već deportirano stotinjak državljana BiH, rekavši da očekuje da u sljedećih mjesec dana u BiH budu izručeni svi preostali državljani.

“Treba naglasiti da će mnogi od njih čak dobiti i zabranu ulaska u zemlje Schengena i to u trajanju od tri do pet godina”, kaže Dautbašić.

Po njegovim riječima, izgledi da građani BiH dobiju azil u Švedskoj su nikakvi.
“Nema teoretske šanse da bilo koji državljanin BiH dobije azil, budući je naša zemlja službeno sigurna zemlja i njezinim građanima takvi zahtjevi neće biti pozitivno riješeni”, rekao je Dautbašić.

Europska komisija najavila je da bi mogla preispitati uspostavljeni bezvizni režim prema Bosni i Hercegovini i zemljama regije u slučaju masovnog priljeva državljana ovih zemalja u Europsku uniju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*