Svetlana Cenić: Gospodarstvo BiH će doživjeti slom

Svetlana Cenić, nezavisni ekonomski ekspert iz Banje Luke, i bivša ministrica financija RS, slaže se s upozorenjima ekonomskih stručnjaka i političke oporbe da su i država BiH i njezini entiteti u najnezavidnijoj financijskoj poziciji od rata naovamo.

U intervjuu za sarajevski Dnevni avaz, Cenić zaključuje da vlasti u BiH već godinama ne razmišljaju što donosi sutra, od čega živjeti i kako vraćati dugove: «Potpuno je jasno svakome tko vidi broj nezaposlenih, tko ode na pijacu, ili samoposlugu pa vidi cijene, kakva je trenutna situacija u državi», kaže Cenić.

Što su, prema Vašem mišljenju, glavni razlozi ovakvog stanja?

– Udomljavanje stranačkih kadrova u državne institucije i javna poduzeća, pa je povećana ta potrošnja, odsustvo bilo kakvog sluha za ekonomiju, loš obrazovni sistem, klijentilistički odnos prema privredi, trošenje na ono i što treba i što ne treba, odsustvo ulaganja u istraživanje i razvoj.
Uz to, ovakva politika, pljuvačina i sukobi, dodatno srozava ugled BiH. Nema investicija, a domaći privrednici demoralizirani su da ulažu. Jer, čemu ulaganja kada je korupcija velika, prepreke ogromne i kada ne znaju u kakvom će ambijentu poslovati.

Može li se zbog izostanka međunarodne financijske pomoći, koja je uvjetovana formiranjem državne vlasti, dogoditi najcrnji scenarij i da budžet nekog od entiteta ili države potpuno kolabira?

– Kako da ne! Međutim, oni će se i dalje zaduživati. Općine u RS su zadužene, kantoni se zadužuju. Sedam puta je veće potraživanje komercijalnih banaka prema svim nivoima vlasti u BiH nego što je to bio slučaj 2006. A to vam govori da su komercijalne banke sebi našle odlične klijente. Nitko neće da uči iz primjera ostalih zemalja, jer kada se tako razmašu i zadužuju, sve to jednog dana dođe na naplatu! Bojim se da će naša privreda završiti kao grčka.

Vjerujete li Vi da će entitetske vlasti uskoro formirati državnu vlast, od čega direktno zavisi ubrizgavanje međunarodnih financijskih sredstava i kakav-takav oporavak ekonomije u cijeloj državi?

– Ja sam protiv ubrizgavanja bilo kakvih para, jer to na sceni samo održava ovu parazitsku političku elitu! Međunarodna zajednica ne treba da ovoj državi daje bilo što, jer zašto da netko bilo gdje u svijetu zarađuje za ove naše parazite. Formirat će oni vlast kada prevladaju svoje ego-tripove i kada dođe minut do dvanaest. Međutim, oni se i dalje međusobno optužuju, svako drugi je kriv, samo ne oni koji parazitiraju na leđima privrede i međunarodnih donacija!

Koliko, realno, razjedinjenom bh. ekonomskom tržištu treba vremena da se oporavi i što su prve pretpostavke za izlazak iz recesije?

– Prva pretpostavka, paralelno s ozbiljnim inventuriranjem, je okretanje ka novim proizvodima. Treba relaksirati teret privrede i stvoriti joj stabilne uvjete, ekonomske i političke. Svako tko misli da može sam funkcionirati, kao otok, taj je budala, to ne može nitko!
Pa, pogledajte, od događanja u Grčkoj i SAD tresao se čitav svijet, a optuživati se ovako međusobno, u jednoj maloj BiH, jeste rezanje grane na kojoj sjede. Prvo treba da otresemo na dno pa da vidimo tko nas održava, od čega se živi i što ćemo sutra jesti. Treba da zanemarimo gluposti koje služe samo da mi, obični smrtnici, ne vidimo kuda odlaze pare.

1 Comment

  1. Svetlana,svijetla ti svaka,neznam ,a nesto mi drago sto citavam ovaj clanak, da nesto pametno i neko normalno razmisljanje cujem. Od ovih guzonja ili kako ti kazes parazita, mozes cuti samo biser do bisera, u cemu prednjaci Dodikcina,njegov etitet je trajan a BiH do traje. Izgleda da je on sebe dobro namirijo, a narod ko narod….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*