Svici s Mrtvog mora objavljeni na internetu

Zahvaljujući suradnji nacionalnog muzeja u Izraelu i Googlea svici s Mrtvog mora su objavljeni na internetu i svatko može proučavati tekstove napisane u pustinjskim špiljama prije dvije tisuće godina, objavio je Dnevnik.hr.

Posjetitelji na stranici tako će virtualno moći listati stranicu po stranicu svitaka kao i prijevode na engleskom jeziku, a original se nalazi u trezoru jako osigurane zgrade u Jeruzalemu koja je sagrađena isključivo za čuvanje svitaka. Onaj tko ulazi mora imati tri različita ključa, magnetsku karticu i tajnu šifru.

Svici se sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 špilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Qumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog povijesnog i religijskog značenja jer sadrže jedine poznate sačuvane kopije biblijskih dokumenata nastalih 100 godina pr. Kr. te sadrže dokaze o znakovitoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog Hrama Judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, adok je manji dio napisan na papirusu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*