Svjedočio Elvedin Pašić: “Sjećam se smrada spaljenog sela”; Mladić mirno slušao

Haaško tužiteljstvo izvelo je danas svoga prvog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH – bivšeg stanovnika sela Hrvaćani Elvedina Pašića koji je opisao kako su stradale njegova obitelj i mještani u napadima srpskih snaga na stanovništvo sjevernog dijela Bosne.

Pašić (34), koji svjedoči na engleskom jeziku, opisao je kako su mirni međunacionalni odnosi narušeni naoružavanjem srpskih snaga, kojima su se priključili i Srbi iz susjednih sela, i koje su 1992. započele progon muslimanskog stanovništva.

Granatiranje njegova sela započelo je drugog dana Bajrama i svjedok, tada 14-godišnjak, s obitelji se sakrio u podrum, a selo su napustili sljedećeg dana te su se nakon toga skrivali od sela do sela i nigdje nisu bili dobrodošli. Opisao je kako su im pripadnici srpskih snaga u pauzama granatiranja preko megafona poručivali da “skuhaju kavu jer će brzo doći”.

Kad su se na kraju vratili u Hrvaćane naišli su na spaljeno selo i leševe starijih mještana koji nisu željeli napustiti napadnuto selo.

“Sjećam se smrada spaljenog sela”, kazao je Pašić.

Obrana je u ponedjeljak pred početak izvođenja prvih svjedoka tužiteljstva pokušala odgoditi taj dio suđenja podnošenjem zahtjeva za novom odgodom postupka zbog toga što je sudsko vijeće promijenilo način na koji tužiteljstvo treba izvoditi dokaze, no predsjedavajući sudac Alphons Orie rekao je da će se odluka donijeti naknadno i odobrio izvođenje prvog svjedoka. Optužnica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Mladića tereti u 11 točaka za genocid i druge ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Beogradski mediji iz Haaga izvještavaju da iskaz prvog svjedoka Mladić prati mirno uz povremeno klimanje glavom te da izgleda zdravije nego uranijim pojavljivanjima pred sudom.

Suđenje generalu Mladiću započelo je 16. svibnja uvodnim riječima tužitelja, a nakon toga izvođenje prvog svjedoka odgođeno je zbog toga što tužitelji nisu na vrijeme obrani objelodanili dokazne materijale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*