Svjedok S3: U Dretelju me jedan od pripadnika HVO-a ubo nožem u lijevu nogu

U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Dretelj, općina Čapljina, zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH ustvrdio je da ga je u zatočeništvu tukao optuženi Dražen Mikulić.

Dajući iskaz pred Sudom BiH, svjedok S3 je ispričao kako su jedan dan tijekom boravka u logoru Dretelj zarobljenici bili postrojeni i da je Dražen Mikulić rekao da svi pripadnici Armije BiH istupe. Iako je bio pripadnik ABiH, kako kaže svjedok, on to nije učinio iz straha.

“Mikulić je čuo da sam pripadnik ABiH i rekao mi je: ‘Hajde ti sad, vidjet ćeš svoje’. Kasnije je došlo oko pet osoba, među njima je bio i Dražen. Čuo sam: ‘Izlazi, armijaš’, a kada sam izašao, udarali su me, i Dražen me je udarao. Udarali su me nogama, kolcem…”, rekao je S3.

Tužiteljstvo BiH tereti Mikulića da je od početka srpnja do kraja kolovoza 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju. U optužnici se navodi da je, sam ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne ozljede, koje su rezultirale i smrću.

Svjedok S3 je kazao da ga je jedan od pripadnika HVO-a ubo nožem u lijevu nogu, ali da je i naredni dan opet izvođen iz tamnice i udaran. “Noga mi je bila zagnojena, i nakon nekoliko dana sam prebačen u stacionar, gdje sam proveo oko deset dana. Tu sam vidio Dražena Mikulića, koji mi je rekao: ‘Izaći ćeš ti, vidjet ćeš svoje'”, kazao je S3, pojasnivši da je za ime i prezime Dražena Mikulića saznao nakon izlaska iz logora.

S3 je rekao da su se jednog dana potukli Emir Repak i muškarac kojeg su zvali Trebinjac, te da je nakon toga vidio da Repak leži u besvjesnom stanju.

Zaštićeni svjedok S2, koji je također ispitivan na ovom suđenju, rekao je kako mu je poznato da je Repak podlegao u Dretelju.

“Čuo sam od drugih ljudi da je Držen Mikulić zlostavljao ljude, da je nekome priključivao struju na uši. Mene osobno nije zlostavljao, da bilo šta kažem na njega, to bi bila laž”, rekao je S2, dodavši kako su zarobljenike u logoru tukli nepoznati ljudi, ali po preporuci onih koji su poznavali zarobljenike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*