Svjedok ustvrdio: Hrvatska policija i tajne službe u Mostaru su me mučili kako bih Štelu lažno teretio

Ponovljeno suđenje haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996. danas je nastavljeno svjedočenjem njegova suborca Đina Zekana, koji je rekao da su ga hrvatska policija i tajne službe u Mostaru mučili kako bi lažno teretio Martinovića.

Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje se Martinoviću ponovno sudi za ubojstvo žene koju je prema ranijoj presudi ubio kako bi se domogao njena stana, Zekan je kazao da su ga hrvatska policija, tajne i vojne službe tjerali da potpiše izjave kojima tereti Štelu.

Od batina i prijetnji da će mu otrgnuti ruke i noge te “baciti ribama” više su ga, kaže, pogađale prijetnje obitelji. Dodao je da su i ostale pripadnike Šteline postrojbe hrvatske službe tjerale da ga lažno terete, iako Martinović kao zapovjednik nije dozvoljavao nedisciplinu, niti napade na civile ili paljenje kuća. “Neke budale koji su to radile udaljio je iz postrojbe”, posvjedočio je Zekan.

Martinoviću se ponovno sudi, jer je Vrhovni sud samo pet dana prije njegova izručenja Haaškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo potom je izmijenilo optužnicu pa ga sada terete za tzv. obično ubojstvo, a ne kao prije za zločin iz koristoljublja, odnosno da je Jasminu Đukić ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga.

Uz Martinovića za taj je zločin osuđen i Dragan Raspudić, koji je u međuvremenu odslužio pravomoćnu desetogodišnju zatvorsku kaznu. Njegovim svjedočenjem ovo bi se suđenje trebalo nastaviti u listopadu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*