Svjetska banka i MMF i dalje štite kapital, a udaraju na radnike

Nakon jučerašnje konferencije za novinare predstavnika Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj, na kojoj su, osim prognoze da će u 2012. hrvatski BDP pasti za 2 posto, spomenute i mjere koje bi trebalo poduzeti, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever reagirao je priopćenjem u kojem kaže da Svjetska banka, kao i MMF, možda jest napravila “face lifting”, ali joj je duh ostao nepromijenjen.

“Svojim je prijedlozima samo ponovno pokazala kako sva njezina filozofija počiva na potpori kapitalu i neoliberalnoj doktrini kapitalizma. Njeni prijedlozi izravno udaraju na radnička i socijalna prava, na same temelje socijalne države. Udaraju na stečevine EU kao i na samu Europsku socijalnu povelju, na radnička prava, na stečevine socijalnog dijaloga, kolektivne pregovore i same kolektivne ugovore”, piše Sever.

Sad kad je RH na pragu EU, Svjetska joj banka predlaže odricanje od europskog socijalnog modela pa i vlastitog identiteta, istiće Sever te dodaje: “Očekujemo da nova vlast ne poklekne pred izazovom i mamcem Svjetske banke i da modele izlaska iz krize potraži negdje drugdje, a ne po neznano koji put, na rezanju radničkih prava, na rezanju plaća javnog sektora, na suspenziji kolektivnih ugovora, na umirovljenicima i socijalno najugroženijima.

Ovoga puta Svjetska se banka čak ni ne trudi prikriti svoje lice. Poznati model koji smo u Hrvatskoj već osjetili tijekom početka 2000-tih, a što je tada završilo i izmjenama ZOR-a 2003. godine, a na štetu radnika, sada pokušava nametnuti ponovno. To jednostavno ne smije proći. Dosta su radnici, građani u Hrvatskoj plaćali tuđe greške, propuste i nesposobnosti. Ideologija Svjetske banke i MMF-a sigurno ne može biti nešto na čemu će se temeljiti izlaz Hrvatske iz krize i daljnji razvoj hrvatskoga društva.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*