Swoboda: Haaška presuda dokazuje da je Hrvatska vodila obrambeni rat

Zastupnik u Europskom parlamentu i šef zastupničkog kluba socijalista Hannes Swoboda ocijenio je da su oslobađajuće presude generalim Anti Gotovini i Mladenu Markaču prema optužnici za ratne zločine te osuđujuća prvostupanjska presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu prema optužnici za korupciju važni događaji za Hrvatsku.

Time je, rekao je Swoboda, potvrđeno da je ona u prošlosti vodila obrambeni rat, a istodobno pokazuje spremnost za odlučan obračun s kriminalom.

U izjavi koju danas prenosi sarajevski Dnevni avaz Swoboda je istaknuo kako je oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču, koju je donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), stavljena točka na rasprave o karakteru rata u Hrvatskoj.

“Ta presuda prije svega dokazuje da je Hrvatska vodila obrambeni rat i stoga je razumljivo kakve je reakcije izazvala u zemlji”, kazao je austrijski europarlamentarac, dodajući kako je jasno da je odluku donio neovisan sud pa ona ne može imati nikakvu političku pozadinu i kao takvu je valja prihvatiti.

Komentirajući presudu Sanaderu, Swoboda je kazao da ona šalje snažnu poruku svim državama na Balkanu kako mora postojati spremnost da se pred pravdu izvedu i pripadnici političke elite.

“To je znak da je Hrvatska, koja iduće godine ulazi u EU, nastavila ozbiljan obračun s onima koji su, unatoč tomu što su bili na najvišim dužnostima u zemlji, bili potkupljivi i radili protiv zakona”, istaknuo je Swoboda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*