Swoboda: Opstanak RS neophodan je za stabilnost BiH

Hannes Swoboda, potpredsjednik socijalističke frakcije u Evropskom parlamentu, izjavio je u intervjuu “Glasu Srpske”, govoreći o ulozi Turske u razvoju događaja u Bosni i Hercegovini, kako se od te zemlje ne očekuje “da podržava samo jednu stranu, nego da gradi mostove u BiH”. “Nadamo se da će Turska to i uraditi. Ako bude nastojala graditi mostove i ako uspije uvjeriti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da je za stabilnost BiH neophodan opstanak Republike Srpske i da Srpska doprinosi radu zajedničkih institucija BiH, takva uloga Turske bila bi dobrodošla i od velike pomoći”, rekao je Swoboda.
Komentirajući svoju raniju izjavu da ima neke poruke za premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, Swoboda je rekao: “Poruke su da ćemo i dalje podržavati razvoj Republike Srpke. S druge strane, želimo poručiti da bilo kakva pitanja poput referenduma o istupanju Srpske iz BiH i slična, ničemu neće pomoći. Tako nešto nije realno i samo pojačava emocije. Mislim da je neophodno imati uvijek na umu da su oba entiteta konstitutivni elementi BiH i ne bi trebalo nastojati da ih se uništi.”
Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, Swoboda je rekao da se sve treba događati postupno, da je nemoguće “jednim velikim korakom sve postići”. “Nakon što ispuni neke uvjete, BiH se treba prijavi za članstvo u EU. Dalje aktivnosti treba obaviti komisija zadužena za istraživanje stanja u BiH. Poslije svega što sam vidio u prošlosti, ne vjerujem u jedan veliki korak koji bi mogao riješiti mnoštvo problema i približi BiH Europskoj uniji. U budućnosti je neophodno da sve tri strane postignu dogovor. Ovdje nije riječ o igri nadmetanja u kojoj neko gubi, a neko dobiva. To je takva pozicija u kojoj svi dobijavu. Čak i ako netko dobije određena prava u odnosu na nekoga drugog, bilo da je Srbin, Hrvat ili Bošnjak, ne znači da onaj tko ta prava tada nije dobio, gubi. Svi dobivaju, zato što dobiva cijela BiH”, izjavio je Swoboda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*