Tadić ipak ne dolazi na Brdo kod Kranja

Ništa od novog susreta Kosor-Pahor-Tadić
Ništa od novog susreta Kosor-Pahor-Tadić
Srbijanski predsjednik Boris Tadić ipak neće putovati na Brdo kod Kranja gdje će se sutra održati međunarodna konferencija posvećena jugoistočnoj Europi, koju su inicirali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Iz njegova kabineta danas je priopćeno da Srbija samog početka brani princip po kome delegacija Kosova može na regionalnim skupovima sudjelovati u skladu sa dokumentima UN-a, pre svega na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti. Prevedeno na svakome razumljivi jezik: Srbija je inzistirala na tome da Kosovo na konferenciji može biti predstavljena jedino kao UNMIK-Kosovo. Budući da kosovski na to nisu pristali, nego su ustrajali u nakani da na Brdu kod Kranja predstavljaju Kosovo kao nezavisnu državu, ravnopravnu s ostalima u regiji, Tadić je objavio da ne dolazi, baš kao što je nedavno odbio doći na svečano ustoličenje hrvatskog predsjednika Ive Josipoviće jer je tamo bio pozvan, i pozivu se odazvao, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.
Uzaludnim su se pokazala nastojanja europske diplomacije. U uvjeravanju Tadića da se ipak odazove pozivu na konferenciju angažirali su se, uz ostale, europski povjerenik za proširenje Štefan Füle i europski izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin, koji su doputovali u Beograd te tamo objasnili važnost sudjelovanja političara na regionalnim konferencijama, pohvalili dosadašnji napredak Srbije na putu u EU…
Nakon informacije da Tadić ne dolazi na Brdo kod Kranja, dolazak je otkazao i hrvatski predsjednik Josipović, kao i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, iz čijeg ureda je već ranije bilo objavljeno da će njegovo sudjelovanje na konferenciji ovisiti o tome hoće li na njoj sudjelovati Srbija i Kosovo.
Slovenski premijer Pahor, koji je u srijedu i četvrtak posjetio Beograd i Bruxelles pokušavajući Tadića i van Rompuya nagovoriti da sudjeluju na konferenciji, izjavio je da će konferencija biti održana bez obzira na to tko će na njoj sudjelovati.
Europsku uniju će na Brdu kod Kranja predstavljati povjerenik za proširenje Štefan Füle, a van Rompuy je objavio pisanu izjavu u kojoj uz ostalo stoji: “Pozdravljam sve inicijative koje promiču regionalnu suradnju na zapadnom Balkanu, uključujući i konferenciju koja će se održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Ta suradnja od najveće je važnosti za cijelu Europu. Stoga planiram posjetiti tu regiju što prije.”
Stanovite brige organizatorima zadaje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koji je najavio da će izaći iz dvorane kada bude govorio predstavnik Kosova. Njegova logika je sljedeća: na konferenciji će sudjelovati jer ga je Pahor zvao, ali neće slušati kosovskog predstavnika jer BiH nije priznala nezavisnost Kosova. [im]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*