Tadić: Moramo naći rješenje za hrvatsko pitanje u BiH

Jedan od najopasnijih problema danas u Bosni i Hercegovini je pitanje Hrvata, izjavio je Srbijanski predsjednik Boris Tadić u svom jučerašnjem govoru u Centru za europsku politiku u Bruxellesu.

Istaknuvši da je suradnja Hrvatske i Srbije ključna za trajnu stabilnost Bosne i Hercegovine, Tadić je rekao da se tamošnji narodi sami moraju dogovoriti kako urediti zemlju. “Bosna i Hercegovina je vrlo težak problem, zbog komplicirane strukture iz Daytona, ali i zbog stvarnog stanja u toj zemlji. BiH je Jugoslavija u malom, koja je također bila vrlo komplicirana zemlja, koja nažalost nije izbjegla rat. Ja sam uvjeren da će u BiH biti mir, a rješenje moraju naći oni koji tamo žive”, rekao je Tadić.

“Jedan od najopasnijih problema danas u BiH je pitanje Hrvata. Možda vam je neobično da baš ja spominjem hrvatsko pitanje ovdje u Bruxellesu. Ali, kao predsjedniku Srbije, meni je stalo i do Hrvata koji žive u Bosni, koji u velikom broju napuštaju BiH. Od 800 tisuća spali su na 500 tisuća. To je nevjerojatan i vrlo opasan proces jer bi se moglo dogoditi da u BiH ostanu samo dva naroda. Zato moramo naći rješenje za hrvatsko pitanje”, rekao je Tadić.

Dodao je da bi Hrvati iz BiH, kad Hrvatska uđe u EU, mogli bi imati motiva da napuste svoju zemlju i odu u Hrvatsku. “To je izazov koji se mora riješiti, a slično se može dogoditi i kada Srbija uđe u EU pa će se morati tražiti rješenja za bosanske Srbe”, rekao je Tadić.

Tadić je istaknuo da ima odlične odnose sa svim čelnicima u BiH, ne samo s predsjednikom srpskog entiteta Miloradom Dodikom, nego i s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, s kojim se upoznao u Sarajevu, kako je rekao, “kao bebe, kada su imali dva mjeseca”, te s Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Sulejmanom Tihićem.

“Nikom od njih ne namećem rješenja. Ne namećem tako rješenja ni Dodiku. To ne radim jer ne hodam stopama Slobodana Miloševića i ne koristim se njegovom metodologijom”, rekao je Tadić.

11 Comments

 1. Zanimljivo Predsjednik Srbije brine se za Hrvate u Bosni i hercegovini. Sto sluzbeni Zagreb. Dugo godina pomno pratom tu Balkansku politiku. Avnojska Hrvatska ona ne zeli te Hrvate koji zivi u B. i Hercegovini. Hrvatska je zanesene Evrposkom asosiacijom. Sa tom zabludom Hrvate su napustili u B i Hercegovini.Tedic brine se za Hrvate, znajuci kakve poslijedice nailazi Srpska republika u B i Hercegovini. U Republici Hrvatskoj siri se pataloska mrznja i anacionaliraju Hrvate nazivaju ih bosanci hercegovci i sve drugo samo nik nebudu Hrvati.

 2. Tadić voli BiH samo podjeljenu u voli Republiku Srpsku bez Hrvata i Bošnjaka.On pokušava sada sebe vaditi poslije hapšenja Mladića u Srbiji.HSP je poznata Velika Srbija bez Hrvata i Bošnjaka.

 3. tadic mudro govori–misli nesto drugo–nebitno je to,,BITNO JE DA HRVATSKA VEC DUGO VODI PODLU BECKOKONJUSARSKU I IZDAJNICKU POLITIKU PREMA BIH HRVATIMA,,MESIC JE PODLAC I IZDAJNIK KOJI NIKADA NIJE RAZGOVARAO SA IZABRANIM PREDSTAVNICIMA BIH HRVATA,,SVJEDOCIO JE U HAAGU PROTIV GENERALA I DRZAVE–HRVATSKA GA 2 PUTA BIRALA–PODLA JE TO POLITIKA JEDNE DRZAVICE—PRAVAS SA NEKA SE DRZI MUJE I DJAMAHIRIJE–SA NJIMA JE U VLASTI–NEMA PRAVO GOVORITI U IME HRVATA BIH–NISU TE MUJO HRVATI U VLAST IZABRALI.

 4. HAHAHAHAHA HSP SU IZABRALI HRVATI KOJI NISU MAŠINERIJA ČOVIĆA LJUBIĆA I OBA HDZ.SAMO PRIČAJ BUDALAŠTINE U KOJE LJUDI KOJI SVOJIM MOZGOM MISLE I NEVJERUJU.HSP IMA LEGALITET KROZ KOAQLICIJU KAO I HDZ 1990.

  • koliko je to lazni pravasu hrvata glasobvalo za IZDAJNIKE–MUJO DRZI SE DNEVNOG AVAZA-CERIC TI TAMO USPOSTAVLJA NOVU POVIJEST I DEMOKRACIJU.

 5. Tadić se petlja u stvari druge države.Neka gleda svoja posla u svojoj Srbiji.Uvijek su pokušavali i zavađali narode zbog svoje brače iz Republike Srpske i poštoje predao Mladića u Hag treba opravdanje i pokušava spašavati sebe u BiH.

 6. TADIC JE SRPSKI PREDSJEDNIK KOJI SE BRINE I STITI INTERESE SRPSKOG NARODA,,DODIK ISTO– MI HRVATI TAKVE NEMAMO– MI IMAMO IZDAJNIKE–OD BANSKIH DVORA DO MESARA IZ HERCEGOVINE–TADIC JE SRBIN,,MUDAR SRBIN.

 7. Pravaš jesam i mrzim sve koji nose dres HDZ BiH i HDZ 1990 i koji su odaqvno izdali i prodali sve Hrvatske interese svoga naroda od Bosanske Posavine Tuzle Sarajeva Banja Luke i svi mjesta gdje su Hrvati dio manjinskog stanovništva.HSP je stao i hoče pomagati Hrvatima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

  Politika oba HDZ u zadnji 20 propali godina dovela je Hrvate pred nestankom u Sarajevu Tuzli Zenici i Bosanskoj Posavini.Čović i LJubić vežu zastave sa Dodikom i Bosićem i drže opstanak genocidne Republike Srpske u kojoj Hrvati nemogu vratiti svoju imovinu i djedovinu.

 8. Istinu reci nije izazov.Rece mi prijatelj zasto Hrvati u B. i Hrecegovini nemogo doci do zajednistvo. Prijatelju judini sinovi i podmukle izdajice, rade za tudje interese i osobnu korist. Tim Hrvatima koima smeta nacionalno ustrojstvo i zajednicka nacionalna politika za dobrobit Hrvata u B i Hercegovini. Bolo pd kojom plactom bili ili pod nacionalnim imenom. Oni se nemogu oprati od svoji podmukli izdajnickog plana. Sluciti muhamedovcima ti isti koji su prije 450 godina srusili krscansko Bosni i unistili davno poodmaklu krscansku civilizaciju.

 9. Tadic ne mora upucivati javne apele da bi pomogao Hrvatima u rjesavanju njihova polozaja u BiH. Dovoljno je da uzme telefon, nazove svoga prijatelje Milorada i velik dio problema bio bi rijesen (Ustavni polozaj Hrvata u RS, povratak u Posavinu, Banju Luku…). A smjernice za rješavanje hrvatskoga pitanja u BiH najbolje bi udario rjesavajuci hrvatsko i druga manjinska pitanja u svojoj zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*