Tadić odlučio skratiti mandat, predsjednički izbori 6. svibnja

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je da će skratiti svoj predsjednički mandat, o čemu će u četvrtak pismom obavijestiti predsjednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović, koja će potom raspisati predsjedničke izbore.

Izbori za srbijanskog predsjednika održat će se 6. svibnja, kada se održavaju i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Ustav propisuje da izbore za predsjednika Srbije raspisuje predsjednik Skupštine, a Zakon o izboru predsjednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja. To znači da će izbori biti raspisani doslovce u zadnjem zakonom dopuštenom trenutku da bi mogli biti održani istovremeno s parlamentarnim.

Tadić će ponovno biti kandidat Demokratske stranke za predsjednika Srbije. Članove stranke obavijestio je kako smatra da je za građane najbolje da glasaju ove godine samo u svibnju, a ne dva puta, jer će se tako i uštedjeti državni novac.

Nakon što Tadić podnese ostavku, predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović bit će vršiteljica dužnosti predsjednika države do stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*