Tadić: “Oluja” je zločin; Josipović: “Oluja” je kruna pravednog oslobodilačkog rata

Nedugo nakon što mu se obitelj, supruga i dvije malodobne kćeri, vratila s odmora na Brijunima, gdje su ljetovale na trošak Republike Hrvatske, srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak ponovio već poznati stav mnogih srpskih političara i društvenih aktivista, da je vojno redarstvena akcija “Oluja” bila zločinačka akcija.

Na Tadićevu izjavu da je Oluja zločin koji se ne smije zaboraviti, hrvatski predsjednik Ivo Josipović odgovorio je da je “‘Oluja’ kruna pravednog oslobodilačkog rata kojeg je Hrvatska vodila za svoju slobodu i neovisnost” te da će “ona kao takva ostati zapisana u povijesti hrvatskog naroda”.

Upitan hoće li Tadićeva izjava o “Oluji” narušiti njegove osobne odnose sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, jer ga je u izjavama nazivao prijateljem, Josipović je kazao kako “to nije stvar personalnih odnosa”.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je, komentirajući Tadićevu izjavu, rekla da je “Olujom” konačno vojno pobijeđena velikosrpska Miloševićeva politika te da bi “bilo dobro da i u Srbiji toga konačno postanu svijesni”. Podsjetila je kako je Hrvatska bila brutalno napadnuta, a iz Srbije su kretali tenkovi koji su rušili hrvatske gradove i ubijali hrvatske branitelje i civile. “To je povijesna činjenica i mi u Hrvatskoj nećemo dozvoliti da se povijesne činjenice revidiraju o bilo čemu, a posebno o ovakvim akcijama koje su značile konačno oslobađanje Hrvatske”, poručila je Kosor.

Dodala je da je “Oluja” donijela sigurnost i za druge krajeve kao što je to primjerice bihaćki kraj. Od bihaćkog je gradonačelnika, kako je kazala, jučer dobila i čestitku u povodu 15. obljetnice “Oluje” u kojoj se podsjeća na te povijesne činjenice.

1 Comment

  1. josipovica su branioci opravdano izvizdali,prokomunista je to zasluzio-tadic mu je sada prijatelj,josipovic planira veliki povratak srba u hrvatsku,ne interesuje ga povratak hrvata u posavinu,niti povratak hrvata u bugojno,travnik,,–a do juce smo zajedno ratovali za samostalnu hrvatsku–takve izjave i postupke kada su srbi u pitanju nece tadic nikada napraviti–tadic je srbin koji gleda i stiti i srbe izvan srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*