Tadić: Primjenom Ahtisaarijeva plana Srbi bi nestali s Kosova

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da bi primjenom plana Marttija Ahtisaarija za trideset godina srpski narod potpuno nestao s Kosova te da on zato ne može poduprijeti programske zahtjeve nekih srbijanskih stranaka koje inzistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvaćanjem toga plana, piše beogradski tisak.

Naime, posebni izaslanik UN-a za rješavanje statusa Kosova, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, predložio je 2007. godine da Kosovo stekne neovisnost pod međunarodnim nadzorom.

Tadić je poručio da će nastaviti nadograđivati politiku koja Srbiji osigurava europsku budućnost i ekonomski prosperitet te istodobno provodi politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih se država Srbija, kako kaže, ne može i ne smije odreći.

Iluzija je, kako je rekao, da bi Srbija, ako bi se odrekla svojih interesa na Kosovu, ubrzala proces približavanja Europskoj uniji, a to, po njegovim riječima, dokazuje i primer završetka suradnje Srbije s Haaškim tribunalom.

“Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova niti ima Kosova ako se odreknemo europske budućnosti”, rekao je Tadić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*