Tadić spasio SNSD od suspenzije

Odluka o suspenziji Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika iz Socijalističke internacionale odgođena je za rujan zbog velikog protivljenja Demokratske stranke Srbije, koju su na Skupštini u Ateni predstavljali Boris Tadić i Vuk Jeremić, pišu beogradske “Večernje novosti”.

– Reagirali smo na pokušaj isključenja Dodikove stranke. Napad je bio neprincipijelan, s obzirom na to da je predvođen onima koji upravo ovog trenutka rade ono za što optužuju Dodikovu stranku, rekao je za “Večernje novosti” ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je ocijenio da bi isključenjem SNSD-a bila nanesena velika šteta političkoj ljevici na Balkanu.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je za “Novosti” da će konačna odluka u vezi sa suspenzijom biti donesena u rujnu.

Radojičić je naveo da je Etički komitet Socijalističke internacionale poslao upitnik Dodikovoj stranci, koja treba da ga u roku od dva mjeseca popuni i vrati i onda će se odlučivati po zahtjevu za suspenziju.

“Sve je ovo dio taktike u vezi s poslijeizbornom situacijom u BiH, a koja ima cilj izolirati i oslabiti SNSD, trenutno najjaču političku stranku, što očigledno mnogima ne odgovara”, rekao je Radojičić.

On je objasnio da je SNSD pod nadzorom Etičkog komiteta Socijalističke internacionale već tri godine, jer predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija od 2008. godine piše tužbe i žalbe protiv Dodikove stranke.

Radojičić kaže da za SNSD postaje zamorno i ponižavajuće da toliko dugo bude na optuženičkoj klupi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*