Tadić u Sarajevu: Srbija neće preći “crvenu crtu” u odnosu prema BiH!

Moja zemlja želi da izgrađuje najbliže prijateljske odnose pune sveukupne suradnje s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić danas u Sarajevu nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem u rezidenciji Konak.

– Naše zemlje su povezane prirodno – Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive i u BiH i u Srbiji. Naše veze su kulturne, ekonomske, infrastrukturne. Mi smo prirodno povezane zemlje i prirodno povezani narodi. Još jednom želim istaknuti da je principijelna pozicija i neizmjenjiva pozicija Republike Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake članice Ujedinjenih nacija, pogotovo susjednih država članica UN-a, zemalja koje imaju svoj legitimitet, svoj međunarodni legalitet, što BiH svakako jeste, kazao je Tadić, koji je u srijedu doputovao u jednodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Njegov posjet dolazi u sklopu nastojanja Srbije da demonstrira spremnost graditi odnose s državom BiH, nasuprot dosadašnjoj orijentiranosti na uspostavu veza samo s Republikom Srpskom.

Po Tadićevim riječima, Srbija je istovremeno potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma, «ali to ne znači da Srbija polaže bilo kakvo pravo na miješanje u unutarnje stvari BiH».

– Srbija je Daytonskim sporazumom preuzela vrlo konkretne obveze i ona ih ispunjava, a one se iznad svega izvode u poštivanju integriteta i suvereniteta ove nama dobrosusjedske i prijateljske zemlje, kazao je Tadić, po čijim riječima Srbija nikad neće preći «crvenu crtu» miješanja u unutarnje stvari BiH.

Srbijanski predsjednik je naglasio da Srbija ima, u skladu s Deayonskim sporazumom, specijalne i paralelne veze s Republikom Srpskom (RS), ali da želi iste takve veze i s Federacijom BiH.

– To znači da poštujući ustavni poredak BiH mi želimo da, imajući u vidu nadležnosti koje su na nivou Vijeća ministara BiH i nadležnosti koje su na entitetima, imamo sveukupnost naših odnosa podignutu na najviši nivo efikasnosti i u domenu međudržavnih odnosa, u domeni energetike, privrede, borbe protiv kriminala, u domeni sigurnosti, obrambenim pitanjima. Dakle, mi želimo s BiH imati najbliže moguće odnose i da ti odnosu budu podignuti na najviši mogući nivo u kvalitativnom smislu, zaključio je Tadić, koji se, predvodeći srbijansko državno izaslanstvo, sastao i s drugim bosanskohercegovačkim dužnosnicima

Predsjedatelji Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je na konferenciji za novinare da je današnji sastanak u Sarajevu bio prilika da se razmijene mišljenja o ključnim pitanjima zajedničkim za obje zemlje.
– BiH i Srbija povezane su granicom, narodima, jezikom i mnogim drugim stvarima, što nas čini vrlo važnim za stabilnost zapadnog Balkana i Europe, kazao je Radmanović, a prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o putu dvije zemlje ka EU, u čemu je trenutno Srbija ispred BiH.

Radmanović je istaknuo da je potrebno da što prije obje zemlje naprave krupne korake ka EU, uz prijedlog EU da ih potakne na tom putu.
On je dodao da je razgovarano i o pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje, kao što je granica, te o temama pokrenutim na trilateralnom sastanku (predsjednika Srbije, Hrvatske i članova Predsjedništva BiH, op. prir.) u Karađorđevu, o kojima će biti riječi na sastanku za desetak dana u Hrvatskoj.

Navodeći da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj suradnji, Radmanović je istakao da je Srbija najveći ulagač u BiH.

Radmanović i Tadić naglasili su da ovo nije Tadićev prvi službeni posjeta BiH, kako su to prenijeli neki mediji.

(Hrvatska riječ/agencije)

1 Comment

  1. CRVENU CRTU SU BECKI KONJUSARI U BANSKIM DVORIMA VEC DAVNO PRECRTALI–HRVATI BIH SU NACIONALMA MANJINA–I TO U DJAMAHIRIJSKOJ FEDERACIJI–TU SMO TREBALI RAVNOPRAVNI BITI,,TADIC JE SRBIN–NIJE PERECKIH KORJENA POPUT PSA MESICA ILI NOVOG IZDAJNIKA JOSIPOVICA–MESIC JE POCASNI MUSLIMANSKI GRADJANIN-PERECKI SMRAD JE TO,,TADIC ILI NEKI DRUGI SRBIN CEKAJU SVOJE—MESIC JE SADA VEC GLUMAC U PERECIJI,,TADIC PRIPADA NARODU JAKE NACIONALNE KULTURE–MI NAZALOST NEMAMO NI TADICA NITI DODIKA,,
    IMAMO LI NACIONALNE KULTURE VIDIMO GDJE SMO,,SRBIJA ZNA KADA CE TU CRVENU CRTU PRECI–ZNAJU LI TO KONJUSARI BECKI U ZAGREBU?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*