Tadiću u Zagrebu priređen svečani državnički doček

Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću priređen je u srijedu u Zagrebu svečani državnički doček u povodu njegova dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj.

Tadićev domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, dočekao ga je pred Uredom predsjednika na Pantovčaku.

Dvojica predsjednika su razgovarala o brojnim temama važnim za odnose dviju zemalja, a potom dala izjave.

Učinjen iskorak

“Imali smo jako tešku zajedničku povijest, ne samo nesporazume, rat i žrtve. Ispričali smo se i iskazali žaljenje i na taj način učinili važan iskorak za Hrvatsku i Srbiju, ali i za cijelu regiju i na takvim osnovama možemo graditi kvalitetnu politiku”, rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić u Zagrebu dodajući da je Europska unija zajednička budućnost i zajednički dom dviju zemalja.

“Između dvije države učinjen je veliki napredak u međusobnim odnosima”, rekao je predsjednik Josipović, ističući da je hrvatskoj strani prioritet rješavanje sudbine nestalih osoba. Dodao je da je postignut načelan dogovor o rješavanju pitanja povratka izbjeglica, te učinjen pomak na pitanjima povratka kulturnog blaga, a da su ostala otvorena pitanja sukcesije i granice.

“Srbija će učiniti sve kako bi se otvorila dosad neotvorena arhiva i pronašle grobnice nestalih”, kazao je Tadić. Josipović je, pak, istakao kako je bez rješenja tog pitanja daljnja suradnja nemoguća.

“Pitanje pronalaska tijela ubijenih je civilizacijski zahtjev i zahtjev humanosti. Bez njegovog rješavanja proces pune suradnje i pomirenja neće biti moguć”, kazao je hrvatski predsjednik.

Što se tiče tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela Međunarodnom sudu pravde, Tadić je rekao da Srbija ne insistira na njezinom povlačenju, ali bi htjeli da se taj problem riješi sporazumom koji ne bi imao sudski epilog. Istaknuo je da to nikako ne znači nekažnjavanje počinitelja zločina.

Tadić je rekao da se vode istrage i analize oko logora u Srbiji, ali da u hrvatskoj javnosti postoje nedoumice i dileme koje trebaju biti riješene.

Na Pantovčaku se razgovaralo o unapređenju gospodarskih odnosa između dviju zemalja, te o međusobnoj potpori na putu u Europsku uniju, koja će, kako je rekao Josipović, biti naša zajednička sudbina.

Osvrćući se na potragu za ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, Tadić je kazao kako Srbija čini sve kako bi ih uhitili. Istaknuo je kako to za Srbiju nije važno samo zbog Europske unije, nego prvenstveno kako unutrašnje pitanje i pretpostavka pomirenja u regiji.

“Srbija neće žaliti truda i napora da se uhite Mladić i Hadžić”, rekao je srbijanski predsjednik.

Tadić je u nekoliko navrata ponovio da se zalaže za očuvanje kulture i jezika kako hrvatske nacionalne manjine u Srbiji tako i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Istaknuo je da nije za to da pripadnici srpske nacionalne manjine idu u posebne škole, ali je za to da se program na srpskom jeziku i ćirilici ugradi u postojeći program obrazovnog sustava.

“Trebamo se truditi imati približenu zajedničku poziciju oko mnogih pitanja. Bilo bi idealno kada bi mogli imati zajednički udžbenik povijesti, pa makar nam samo jedan njegov dio bio isti”, rekao je.

Razgovor s Kosorovom

O gospodarskoj suradnji srbijanski predsjednik Boris Tadić u zagrebačkim Banskim dvorima razgovarao je s premijerkom Jadrankom Kosor.

“Govorili smo i o ekonomiji, a to pitanje je danas pitanje opstanka. Hrvatska je, kao i Srbija, pogođena ekonomskom krizom. Razmijenili smo iskustva oko donošenja proračuna za iduću godinu. To nije lako pitanje i moramo uključiti ostale socijalne partnere’, rekao je Tadić.

Prema Tadićevim riječima, na sastanku je dogovoreno da se na ekonomskom forumu hrvatskih i srpskih gospodarstvenika otvoriti pitanje “zajedničkog računa”, kako bi vidjeli koji su to potencijali za zajednički nastup dviju zemalja na trećim tržištima.

Srbijanski predsjednik vjeruje da će gospodarstvenici dati potporu takvoj suradnji dviju zemalja.

2 Comments

  1. Lepo je da se ponovo uspostavlja razumevanje i da se ponovo povezuju privrednici bratskih zemalja kojm je zajednicki srpsko-hrvatski jezik pa se razumedu. Uvek smo bili za saradnju sa demokratskim snagama u Hrvatskoj i postenom hrvatskom inteligencijom. Jedni treba da uce od drugih i da neguju saradnju jer smo orjentisani jedni na druge.
    Bilo bi lepo da je predsednik komore Vidosevic zaplesao sumadijsko kolo da jos vise doprinese medjusobnom zblizavanju privrednika.

  2. Sve je to ljepo napisat tu sta su oni dvojica radili. Bas divota. Najvise mi je zao ljudi koji sad pate i neznaju od jeb*nog rata za svoje bližnje. Sta mislite da je te ljude briga oce li se nasi susjedski odnosi popravit ? ma boli njih ona stvar… Uostalom kakve koristi od svega toga ? zajednicki udzbenici iz povijesti ? DEFINITIVNO NEMOGUCE ZA IZVEST !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*