Smrt Amerikancima: Tajna Jašarevićeve video-oporuke

Sud BiH u ponedjeljak je za dva mjeseca produžio pritvor Mevlidu Jašareviću, osumnjičenom za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu, kao i njegovim suučesnicima Dinu Pečenkoviću, Munibu Ahmetspahiću i Emrahu Fojnici.

Pritvor je produžen jer postoji bojazan da bi oni mogli utjecati na svjedoke i suučesnike, te bi njihovo puštanje narušilo javni red i mir.

U obrazloženju suda navedeno je da je Jašareviću pritvor određen jer postoji bojazan da bi mogao pobjeći ili ponoviti kazneno djelo.

Tužitelj Dubravko Čampara je na današnjem ročištu kazao da istraga nije završena i da Tužiteljstvo BiH traga za mogućim suučesnicima i svjedocima, kao i za predmetima koji su korišteni u ovom kaznenom djelu.

– Mi smo pronašli video-poruku u kojoj je prvoosumnjičeni kazao zbog čega je izveo napad i koji su njegovi ciljevi bili. Postoji još jedan DVD s oporukom koji je prvoosumnjičeni predao Pečenkoviću i Ahmetspahiću i tu snimku nismo pronašli. Nismo pronašli ni pušku koja se vidi u pronađenoj oporuci. Ukoliko bi osumnjičeni bili na slobodi jasno je da bi mogli prikriti ili uništiti dokaze, kazao je Čampara, istakavši da je Jašarević na snimci oporuke pozirao sa poluautomatskom snajperskom puškom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*