Tajni agent 007: Prije točno pedeset godina u kinima je počeo igrati “Dr. No”

James Bond, najslavniji tajni agent na svijetu, danas slavi 50. obljetnicu svog prvog filma – prije točno pedeset godina u kinima je počeo igrati “Dr. No”, prvi u najdugovječnijem filmskom serijalu u povijesti, koji sada obuhvaća 23 dugometražna filma.

Zadnji u tom nizu “Skyfall” u hrvatska kina stiže 1. studenog, agenta 007 treći put glumi Daniel Craig, a režirao ga je dobitnik Oscara Sam Mendes.

U novom filmu nakon neuspješne akcije u Istanbulu James Bond nestaje, misli se da je mrtav, a identiteti svih aktivnih MI6 agenata procure na internet. Bondova lojalnost agentici M stavljena je na kušnju nakon što ju započne proganjati vlastita prošlost. Nakon napada na MI6, agent 007 mora pronaći i uništiti prijetnju, bez obzira na cijenu.

Dan Jamesa Bonda različito se obilježava diljem svijeta. U SAD-u će se u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku održati filmska retrospektiva, dok će se u Velikoj Britaniji održati James Bond aukcija od koje će sav prihod otići UNICEF-u i drugim dobrotvornim ustanovama.

U Belgiji i Južnoj Africi zaposlenici ureda raznih tvrtki na posao će doći obučeni u smokinge i haljine kako bi proslavili taj dan, a u mnogim zemljama, uključivši i Hrvatsku, radio postaje će podsjetiti na hitove iz serijala i dijeliti DVD izdanja prijašnjih filmova, izvijestio je distributer Continental film.

Iduće godine obilježit će se 60. godina od romana “Casino Royale” Iana Fleminga, prvog posvećenog tom uglađenom britanskom špijunu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*