Talijanski izbori: Nitko nema većinu, na pomolu velika koalicija

italija-izboriNakon više od dvije trećine prebrojanih glasova čini se da lijevi centar ima blagu prednost u utrci za donji dom parlamenta. No, nijedna stranka ili koalicija, kako se čini, neće uspjeti sastaviti većinu u gornjem domu, odnosno Senatu.

To će parlament dovesti u slijepu ulicu i neće dati stabilan rezultat koji je Italiji očajnički potreban da bi se suočila sa sve duboljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom. Takav ishod ponovno budi strah od mogućnosti dugog razdoblja nesigurnosti u trećoj ekonomiji eurozone.

Iznenađujući uspjeh na izborima postigao je komičar Beppe Grillo na čelu populističkog Pokreta 5 zvjezdica. Nudeći nejasna izborna obećanja i tim gotovo nepoznatih kandidata, kanalizirao je bijes javnosti izazvan zastarjelim i beskorisnim političkim sustavom.

Koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija u donjem domu je, prema procjenama, dobila prednost od manje od jedan posto. Ostane li tako, to bi joj trebalo biti dovoljno jer izborni zakon jamči većinu od 54 posto onoj stranci koja osvoji najviše glasova.

U Senatu bi, kako je izvijestila televizijska postaja RAI, Berlusconijev blok trebao dobiti 112 mjesta, lijevi centar 105, a Grillo 64, dok bi Montiju pripalo samo 20 mjesta nakon neuspješne kampanje. Za većinu u Senatu potrebno je 158 mjesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*