Tema ovogodišnjeg «Lino-Festa»: Stoljeća pričaju glazbom

«Stojeća pričaju glazbom» je tema 9. festivala dječje pjesme «Lino-Fest 2011» koji će se 21. svibnja 2011. godine održati u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, u organizaciji Udruge «Libertas» iz Sarajeva.

Naime, glazba je oduvijek predstavljala sastavni dio odgoja i obrazovanja te se njena prisutnost u odgojno-obrazovnom sustavu i društvenom životu shvaćala kao sama sebi razumljiva stvar. Tako će i ovogodišnji festival «Lino-Fest » biti poput bajke, u kojoj će glavni junaci, dirigent Piano i djevojka Allegra, uz neizostavnog Medu Lina, djecu educirati o povijesti glazbe, životima i djelima velikih skladatelja. Dirigent Piano je poklonik i izvođač klasične glazbe, a djevojka Allegra popularne glazbe. Osnovna poruka ovogodišnjeg festivala glasi: «Svaka dobra glazba je vrijedna», tj. klasična glazba je temelj svake kvalitetne glazbe, ali treba cijeniti različite glazbene stilove te se na adekvatan način boriti protiv šunda.
I ove godine sudjeluju dječji solisti i eminentni skladatelji iz regije

U natjecateljskom dijelu Festivala “Lino-Fest 2011” nastupit će mališani iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, izvodeći autorske dječje skladbe eminentnih autora iz područja, kao što su Rajko Dujmić, Jovan Adamov, Šima Jovanovac, Minja Subota, Ivica Vinković, Jakša Jurjević, Ernest Pelaić, Mario Meršnik, Boško Beuk, Toni Eterović, Namik Tarabić, Svetlana Milić, Jasna Ratkaj, Adnan Mušanović itd.
Stručni žiri i ove godine dodijelit će nagrade najboljim izvođačima i autorima. U revijalnom dijelu nastupit će baletna skupina “Libertas”, pod vodstvom Dajane Popović i dječji zbor “Vesela djeca” iz Sarajeva, pod vodstvom Esada Arnautalića. Voditelji su Mladen Jeličić-Troka i Nevena Rosuljaš.

Osnovni cilj ovogodišnjeg “Lino-Festa” je utjecaj na glazbene preferencije djece

– Sama činjenica da se scenarij Festivala bavi glazbom podrazumijeva da sve ono što se u okviru Festivala događa zaslužuje atribut estetskoga. Dakle, osnovni cilj ovogodišnjeg Festivala je utjecati na glazbene preferencije djece predškolske i školske dobi, odnosno njihov doživljaj i odnos prema umjetničkoj glazbi različitih stilskih razdoblja. Ovogodišnji «Lino-Fest»  uvodi djecu, na njima prihvatljiv način, u povijest glazbe i ima kao vlastiti cilj upravo estetski odgoj djece, ističe autor i scenarist festivala «Lino-Fest» prof. Marijo Pejić.

Redatelj i scenograf Festivala je Adnan Đindo, a BHT1 će, kao generalni medijski pokrovitelj, snimiti Festival i u svom programu emitirati snimku. Generalni pokrovitelj Festivala je Lino, prirodno i fino!

Ulaznice za Festival bit će puštene u prodaju od 9. svibnja na blagajni BKC-a, po cijeni od 5 KM.

http://www.dnevnik.ba/scena/glazba/lino-fest-2011-i-ove-godine-u-bkc-u

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*