Teroristički napan u Bugojnu je udar na institucije BiH

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je danas da je teški teroristički akt koji se nedavno dogodio u Bugojnu udar na institucije BiH.

“Imamo problem i trebamo ga zajednički rješavati”, rekao je Ahmetović na kraju rasprave o informacijama o akciji “Svjetlost” i terorističkom napadu u Bugojnu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković rekao je da se u današnjoj raspravi treba jasno reći ima li ili nema terorizma u BiH. Živković je ukazao na to da vehabijski pokret pravi problem čitavoj BiH i da se taj problem treba rješavati u okviru Islamske zajednice BiH i Bošnjaka.

Zlatko Lagumdžija (SDP-a BiH) je istakao da u smislu borbe protiv terorizma BiH ima sistemske, političke i personalne probleme, ističući da nakon neuspješne akcije u Maoči država nije uzvratila na pravi način što je dovelo do napada na državu u Bugojnu. “Da je neko smijenjen poslije akcije `Svjetlost` pitanje je da li bi se dogodilo Bugojno. Da je neko smijenjen nakon Bugojna pitanje je da li bi se dogodilo ono što će se ubudće događati”, rekao je Lagumdžija.

Drago Kalabić (SNSD) je ponovio da u BiH nema političke volje za obračun sa terorizmom i da postoji opstrukcija borbe protiv terorizma, naglašavajući da nakon današnje rasprave ne očekuje da će Parlamentarna skupština BiH dati doprinos u borbi protiv terorizma u BiH. “Nakon izvještaja o postojanju 3 000 terorista u BiH, nije zasjedalo Predsjedništvo ni Vijeće ministara. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić govori o svim drugim stvarima, ali ne i o ovom pitanju”, rekao je Kalabić.

Bakir Izetbegović (SDA) smatra da je za eksploziju u Policijskoj stanici u Bugojnu “kriv čudak koji nema veze sa organizacijama iz inostranstva”. “Vjerski radikalizam u BiH ima korjen u stresu i nasilju kroz koji je narod prošao tokom proteklog rata”, rekao je Izetbegović.

Reagirajući na njegovu tvrdnju, Živković je rekao da se “BiH kao težak bolesnik mora suočiti sa istinom i prihvatiti terapiju koja je radikalna za dobrobit suživota”.

Selim Bešlagić (SDP BiH) založio se da parlament usvoji zakon o borbi protiv terorizma u kojem bi bio definiran pojam terorizam te da se prihvate mjere koje predlažu stručnjaci iz oblasti borbe protiv terorizma. “Broj od 3000 nije izmislio niko od parlamentaraca. Na komisiji je rečeno da to nisu ljudi iz inozemstva nego iz BiH koji dobivaju finansijsku pomoć iz iznostranstva”, rekao je Bešlagić.

Ministar Ahmetović predložio je provođenje Strategije za borbu protiv terorizma i postojećih zakona nakon terorističkog napada u Bugojnu, ubrzavanje procedure donošenja odgovarajućih zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, te potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji sa susjednim državama.

Kada je riječ o akciji “Svjetlost”, provedenoj 2. veljače u Maoči, u kojoj koje je uhićeno osam lica, Ahmetović je Zastupnički dom obavijestio da je od Tužiteljstva BiH dobio informaciju kako je u tijeku istraga, odnosno vještačenje pronađenog materijala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*