TERORIZAM: Podignuta optužnica zbog bombe postavljene pod automobil HDZ-ovog zastupnika u Zenici

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za kaznena djela terorizam, financiranje terorističkih aktivnosti i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Kako je u utorak službeno priopćeno, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: Zijada Derviševića, rođenog 18. 8. 1960. godine u općini Travnik gdje je i nastanjen,  državljanina BiH; Amela Sefera zvanog „Pače“, rođenog  1.5.1974. godine u Travniku gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Saše Bonića zvanog „Sale“ i „Ćelo“, rođenog 12.12.1987. godine u Zenici gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi Dervišević, Sefer i Bonić terete se da su početkom travnja 2011. godine planirali teroristički čin, tako što je optuženi Dervišević prikupio novčana sredstva koja je predao Sefer Amelu, da ovim novcem plati izvršenje terorističkog čina postavljanja eksplozivne naprave, koja bi bila postavljena pod vozilo Pere Mamića, zastupnika u Skupštini ZE-DO Kantona.

Optuženi Sefer i Bonić su, u dogovoru s Derviševićem, prethodno pratili Mamića, a potom isplanirali teroristički čin i nabavili minsko eksplozivnu napravu tzv. „paštetu“, koju su  dana, 11. 4. 2011. godine oko 13,20 sati u Zenici, na parkingu ispred zgrade Vlade ZE-DO kantona, postavili ispod pneumatika desnog kotača putničkog motornog vozila u vlasništvu Ive Tadića, s kojim se Mamić dovezao na spomenuti parking.

Eksplozivnu napravu su podesili tako da se aktivira u vrijeme kad  se u vozilu nalaze zastupnici Ivo Tadić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini ZDK i zastupnik u Federalnom parlamentu Doma naroda i Pero Mamić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini ZDK. Ova eksplozivna naprava se aktivirala u trenutku kada su Mamić i Tadić  ušli u vozilo  i isto stavili u pogon, kojom prilikom je pričinjena šteta na putničkom vozilu, a ugroženi su životi i sigurnost Tadića i Mamića.

– Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti pučanstvo, narušiti i uništiti temeljne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem formiranja tijela vlasti u FBiH, kao i  utjecati na formiranje tijela vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt.

U opružnici se također navodi i da je optuženi Amel Sefer dana, 14. 4. 2011. godine, u Travniku, u svojoj kući, bez prethodno pribavljenog odobrenja nabavio i držao 46 komada bojevih metaka, kalibra 7,9 mm i tri ručne bombe, čije nabavljanje i držanje građanima nije dopušteno.

Optuženi Dervišević se tereti  da je počinio kazneno djelo Financiranje terorističkih aktivnosti iz članka 202. KZ BiH, u svezi s kaznenim djelom Terorizam iz članka 201. KZ BiH, optuženi Sefer Amel i Bonić Saša terete se da su počinili kazneno djelo Terorizam iz članka 201. stavak 4. točka b) u svezi sa stavkom 1. KZ BiH,  optuženi Sefer Amel tereti se i da je počinio kazneno djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. stavak 1. KZ FBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji ju je potvrdio.

2 Comments

  1. CUDNO DA JERKO LIJANOVIC NE GOVORI NISTA O TOME–LIJANE JERKO PREZIME TI SVE GOVORI ,,LIJAN JE NADIMAK ZA PODLACA U BIH,,NI LISICA LIJANSKA TI RAVNA NIJE

  2. Zijadu Dervisevic treba sudit i za progon srba iz
    Suhog dola,jer je mogao to da spreci,kao tadasnji predsednik kriznog staba Suhog dola,on je umjesto da zastiti,tukao,maltretiro,i izivljavo se na nezasticenom srpskom narodu.neka ga bog kazni kako je zasluzio,a mnogim je jade naneo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*