Teslićka općina i BiH pune mina, a bh. demineri u Afganistanu

mine-w-25018 godina nakon završetka rata u BiH posljedice se još uvijek uveliko osjećaju u svim porama društva. Ubojita sredstva koja su korištena za vrijeme rata na području općine Teslić i dan danas su prijetnja za lokalno stanovništvo.

Površina od 4 miliona metara kvadratnih u ovoj općini bila je pod minama, a do danas deminirano je samo od 3 do 4 % ove površine. Najveći problem mine predstavljaju za lokalno stanovništvo.

“Bilo je ovdje puno mina, nešto su deminirali, a evo u ovoj šumi nisu ništa. Niko ne ide kroz šumu”, kaže Desa Pinić iz Žarkovine.

Mještani neradno govore o ovom problemu, iako većina njih već s kućnih vrata gleda u minirano područje i znakove za opasnost od mina. Ogorčeni su jer kako kažu od priče o problemu nemaju ništa.

Prema riječima šefa civilne zaštite u općini Teslić, Dule Borića, duga linija razdvajanja u proteklom ratu je uzrok što u ovoj općini postoji i velika površina pod minama. On ističe da je općina Teslić jedna od najzagađenijih u RS kada su mine u pitanju.

“Jako malo je učinjeno. Općina Teslić je postavila i neke prioritete za deminiranje, a to su područja ekonomske opravdanosti. Najveći problem predstavljaju rizične površine koje su najčešći uzrok nesreća”, navodi šef Odsjeka civilne zaštite opštine Teslić, Dule Borić.

teslic-mine

I dok su mještani ogorčeni, općinari pokušavaju pronaći sredstva za deminiranje u Japanskoj ambasadi gdje su aplicirali za projekat deminiranja početkom 2013. godine. Bez tih sredstava ili nekog drugog projekta, kažu ne mogu učiniti mnogo.

Postavlja se pitanje ko je kriv što 18 godina poslije rata na ovim prostorima opasnost od mina još uvijek vreba? Vode li entitetske vlasti brigu i čine li sve što je u njihovoj mogućnosti da bi riješili ovaj problem? Po činjeničnom stanju na terenu, odgvor je i više nego očigledan – NE. [Studenci – Mršići ~ Glas Komušine]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*