Thaci: Ako Srbija napadne Kosovo, povući će se posramljena, kao i 1999.

Kosovski premijer Hashim Thaci oštro je reagirao na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će “ukoliko bude potrebno, upotrijebiti vojnu silu da zaštite Kosovo”.

Thaci je, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, podsjetio je na prijašnje vojne intervencije Srbije na Kosovu. “Povući će se posramljeni, kao što su i 1999. godine”, rekao je Thaci, prenosi agencija Anadolija.

Podsjetivši da su ovakve izjave u prijašnjim godinama prouzrokovale veliku bol narodima na Balkanu, uključujući i narod Srbije, te na ono što je Miloševićev režim napravio na Kosovu, Thaci je kazao da se ovakve rečenice trebaju izbjegavati.

Govoreći o nastavku dijaloga između Srbije i Kosova, Thaci je kazao da Srbija treba ispuniti obećanja koja su data u Bruxellesu, te da će se na sastancima razgovarati o telekomunikaciji, energiji i sličnim temama. Dodao je da je potrebna regionalna saradnja kako bi se stabilizovali odnosi sa Srbijom.

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Samuel Žbogar izjavio je da Bruxelles želi nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, te da će u skladu s tim obje strane dobiti pozivnice iz Bruxellesa.

Srbija, koja je dobila status kandidata za EU, mora popraviti odnose s Kosovom jer je to jedan od temeljnih uvjeta za daljnje pregovore s EU-om.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*