The Economist: Gotovina bi mogao ući u politiku kao desničarski političar blizak Katoličkoj crkvi

Britanski The Economist piše da bi general Ante Gotovina, koji se iz Haaga u Hrvatsku vratio kao heroj, mogao ući u politiku i to kao desničar blizak Katoličkoj crkvi.

Za odvjetnike na Balkanu nikad nije bilo boljih vremena, uzimajući u obzir sva suđenja protiv visokih vojnih i političkih dužnosnika, piše u petak britanski list The Economist u osvrtu na niz suđenja političkim dužnosnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Kosovu te oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

“Na Balkanu je glavna vijest tko je u zatvoru, tko je iz njega izašao ili kome će se suditi”, navodi list i dodaje da je u javnosti najviše odjeknulo oslobađanje Gotovine i Markača, koje je u Hrvatskoj izazvalo ekstazu, a u Srbiji ogorčenje.

U tekstu pod naslovom “Pravda u Hrvatskoj – politički odjeci nekoliko sudskih odluka”, The Economist piše da su se generali vratili kući kao heroji i da bi Gotovina mogao ući u politiku kao desničarski političar blizak Katoličkoj crkvi.

Za Hrvate presuda dokazuje da je njihova borba protiv Srba bila bez grijeha, a Srbi su je dočekali s bijesom, kaže autor teksta i podsjeća na ocjenu srbijanskog premijera Ivice Dačića da presuda “omalovažava srpske žrtve i čini ih bezvrijednim”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*